VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Europese mobiliteitsbeurzen voor jazz en folk in 2021
© mollie sivaram

Europese mobiliteitsbeurzen voor jazz en folk in 2021

Binnen het Creative Europe-programma van de Europese Commissie lanceert een consortium – onder leiding van het Goethe-Instituut – een mobiliteitsbeurs  voor muzikanten binnen jazz en ‘meer traditionele muziek’. Interessant is dat ook virtuele uitwisselingen in aanmerking komen.

15.12.20

Nieuws

i-Portunus is een pilootproject binnen Creative Europe (2014-2020) dat een mobiliteitsregeling voor kunstenaars en cultuurwerkers uittest. Het gaat uit van het Goethe-Instituut, Institut français, Izolyatsia (een cultuurplatform uit Donetsk) en Nida Art Colony of Vilnius Academy of Art. 

De organisatie hoopt dat het initiatief een permanent onderdeel kan worden van het toekomstige Creative Europe-programma (2021-2027). Na een eerdere actie, ondersteunt i-Portunus nu opnieuw mobiliteit van kunstenaars via diverse oproepen in het komende jaar.

Een eerste oproep voorziet onder meer een individuele tussenkomst in reis- en verblijfskosten voor kunstenaars en culturele professionals specifiek uit de muzieksector.

Wie kan deelnemen?

Componisten, muzikanten en zangers, werkzaam in klassieke muziek, jazz en wat door de organisatie wordt omschreven als ‘meer traditionele muziekgenres’.

Welke tussenkomst? 

Een vast bedrag voor reiskost en per diem wordt voorzien volgens het land van bestemming. De tussenkomst bedraagt max. € 3.000 per persoon.

Welke activiteiten komen in aanmerking? 

  • activiteiten gericht op professionele ontwikkeling
  • internationale projectsamenwerking 
  • productiegerichte residentie
  • ook virtuele mobiliteit en blended mobility ofwel (combinatie fysiek reizen en virtueel) komen in aanmerking

Praktische deelnamevoorwaarden

  • indienen van 9/12/2020 tot en met 28/02/2021
  • (fysiek of virtueel) reizen tussen 1 juni en 30 november 2021 (indien de COVID-maatregelen het toelaten)
  • reisduur bedraagt 7 tot 60 dagen (aan één stuk of met tussenpauzes)
  • kunstenaars uit alle landen die deelnemen aan het huidige Creative Europe-programma (2014-2020) komen in aanmerking, Belgen dus ook

Meer info lees je via de i-Portunus website.

Contact

Goethe Instituut-projectleider Alan Quireyns.