VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

ESNS Radarrapport 2022: 5 opmerkelijke vaststellingen i.v.m. doorbreken in het buitenland
cobra the impaler @ ESNS 22 © lucinde wahlen

ESNS Radarrapport 2022: 5 opmerkelijke vaststellingen i.v.m. doorbreken in het buitenland

De ESNS Radar Chart is een tool die het succes buiten het land van herkomst monitort op basis van o.a. radio airplay en streaming cijfers. Het showcase festival Eurosonic Noorderslag publiceert nu een eerste rapport op basis van 5 opmerkelijke vaststellingen.

24.04.23

Nieuws

1. Als je niet uit de UK komt, maak dan een danceplaat

Het is duidelijk dat de UK een dominante muziekkracht is in Europa. De Britse popster Harry Styles is met ‘As It Was’ (Sony) koning van de chart, maar er staan maar liefst zestig andere nummers van Britse origine in de top 100. Er is iets interessants als je kijkt naar de genres van liedjes uit de rest van Europa binnen de Top 100: twee derde daarvan kan worden gelabeld onder dance, van de Belgische dance pop act Lost Frequencies op #3 tot de Franse danceproducer Gesaffelstein op #100.

Een ander opmerkelijk feit: zes van de resterende 14 inzendingen buiten de UK die geen dance-pop zijn, zijn beroemd vanwege het Eurovisie Songfestival: de Italiaanse rocksterren Måneskin bijvoorbeeld hebben zelfs drie inzendingen in de top 100.

2. Succes kan je hebben zonder in het Engels te zingen

Als je een echt fenomeen bent zoals de Spaanse flamencopopzangeres Rosalía of de Belgische popzanger Stromae kan je pan-Europees succes hebben door in het Spaans of Frans te zingen: we vinden Rosalía op #41 met ‘Despechá’ en op #88 met ‘La Fama’ (beiden Sony) en Stromae met ‘L‘Enfer’ (Universal) op #78. Maar dat zijn eerder uitzonderingen, zoals Eurovisiesongfestivalwinnaar Kalush die zelfs in het Oekraïens zingt op ‘Stefania’ (Sony) op #79. Anderen, zoals de Britse rapper Benzz voegen alleen wat Franse modewoorden toe op ‘Je M’Apelle’ (Universal) op #46, en zingen de rest in het Engels.

Maar de Emerging artists chart – gemaakt voor nieuwe artiesten wier eerste release minder dan drie jaar geleden plaatsvond – is gevuld met niet minder dan 22 vermeldingen van acts die in andere talen dan het Engels zingen. Deze artiesten vinden vooral succes in buurlanden met dezelfde taal. Zo heeft de Franse rapper Gazo vier vermeldingen in de Emerging chart, omdat zijn nummers ook in België, Luxemburg en Zwitserland in de smaak vallen.

3. Rock is niet dood, het leeft op de radio

Als we nog dieper in de gegevens duiken, is er een onderscheid zichtbaar tussen airplay- en streaminggegevens. Als we alleen naar de airplaygegevens kijken, zijn er zes rocktracks die alleen in de airplaychart voorkomen. Die zijn van de Britse rockartiesten Foals (twee keer), Sam Fender, Liam Gallagher, Yungblud en Alt-J. Als we uitsluitend kijken naar airplay in de Emerging artist chart, komt de Britse indierockband Wet Leg zelfs vijf keer voor in de top 30, terwijl ze niet voorkomen als we uitsluitend naar streaming kijken.

4. Win een MME Award voor een betere toekomst

Soms duurt het even, maar laureaten van de Music Moves Europe Award vinden uiteindelijk succes. Deze award is de door de Europese Unie gefinancierde prijs die Europese opkomende artiesten huldigt. Van de 2023 MME winnaars is de Belgische rockband The Haunted Youth al zichtbaar in de 2022 Emerging chart op #78 met ‘Broken’ (Mayway). De prestaties van de Spaanse zangeres Rosalía, die in 2019 een MME won, werden al genoemd. De Italiaanse dance producers Meduza, MME-winnaars in 2020, staan op #44 met ‘Bad Memories’ (Universal). En de Belgische hiphopact Lous And The Yakuza, MME-winnaars in 2021, zijn twee keer terug te vinden in de Emerging chart met ‘Kisé'’op #55 en ‘Monsters’ op #58 (beiden Sony).

5. Het ESNS Exchange-programma voorspelt succes in de chart

Het ESNS Exchange-programma controleert welke ESNS-acts het meest geboekt worden op Europese festivals. In 2022 waren de Zwitserse R&B-popzangeres Priya Ragu en de Britse postpunkband Yard Act beide de winnaars met elf boekingen. Hun live-appeal is terug te vinden in de Emerging chart: Priya Ragu verschijnt op #34 met ‘Illuminous’ (Warner) en Yard Act heeft zelfs twee vermeldingen met ‘The Overload’ op #92 en ‘100% Endurance’ op #92 (beiden Universal). Andere acts die ESNS 2022 speelden en in de Emerging chart verschijnen zijn de Britse rockband Wet Leg met maar liefst vijf vermeldingen, de Ierse singer- songwriter Cian Ducrot en de Belgische rockband The Haunted Youth.

Amplo najaar

Reclame