VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Doorbraak voor dj’s en artistieke prestaties

Doorbraak voor dj’s en artistieke prestaties

Het was jarenlang onduidelijk of je als dj een artistieke prestatie leverde en bijgevolg een kunstenaarskaart kon krijgen. We zijn ontzettend blij dat daar nu verandering in komt!

04.04.22

Nieuws

Er circuleert al even een lijst met artistieke prestaties die de Commissie Kunstenaars gebruikt om aanvragen voor de kunstenaarskaart te beoordelen. Die kunstenaarskaart hebben artiesten nodig om gebruik te kunnen maken van de ‘kleinevergoedingsregeling’ of kortweg de KVR. 

Dj’en werd tot nu niet expliciet erkend als artistieke prestatie, waardoor we dj’s ook niet konden aanraden om een kunstenaarskaart aan te vragen. Sommige aanvragen van dj’s werden wel al behandeld en getoetst aan een vragenlijst die door de Commissie opgesteld was. Omdat we hier toch regelmatig vragen over kregen van dj’s, hebben we die onduidelijkheid aangekaart bij de Commissie Kunstenaars. 

VI.BE werd eind 2021 uitgenodigd door de Commissie om een toelichting te geven over dj’s en artistieke prestaties. Die werd gegeven samen met Bart Van Neste (aka dj Red D) en werd zeer positief onthaald door de Commissie. Daarop volgde in 2022 ook een dj-les van Bart in het DKO van Lede met de voorzitter van de Commissie én een update van de vragenlijst. 

Nu kunnen we dus eindelijk communiceren dat dj’s een kunstenaarskaart kunnen aanvragen en zo een beroep kunnen doen op de regeling van de KVR. Is dit voor elke dj dan de ideale oplossing om te worden uitbetaald voor dj-sets? Zeker niet. Het gaat over een beperkte kostenvergoeding voor kleinschalige prestaties waar je geen sociale rechten mee opbouwt. Denk er dus goed over na of dit voor jou de ideale oplossing is. 

Als je rechten wil opbouwen en kosten wil kunnen inbrengen voor je dj-beroep is het nog steeds interessanter om te gaan voor een echt statuut, zoals dat van de zelfstandige (in bijberoep). Dj’s kunnen ook nog steeds als werknemer aan de slag via een SBK.

Sta je in het begin van je dj-carrière en verdien je voor dj-sets niet meer dan € 134,63? Dan kan de KVR wel degelijk een goede piste zijn. Veel meer info over de aanvraag van de kaart, de KVR, de limieten en de nodige administratie die erbij komt kijken vind je in dit artikel. De aanvraag van een kunstenaarskaart verloopt volledig digitaal via artist@work. Eens je aanvraag ingediend en ontvankelijk is bevonden, zal je de volgende vragen moeten beantwoorden:

  1. Met welk doel ben je beginnen dj’en?

  2. Welke voorbereidingen/oefeningen/inspiraties gaan er vooraf aan jouw optredens of sets?

  3. Welk materiaal (vinyl, digitaal via USB/laptop/controller/software) gebruik je om te dj’en en waarom die keuze?

  4. Hoe breng je jouw muzikale identiteit naar voor?

  5. Hoe manipuleer je de door jou gekozen nummers & muziekstukken en waarom?

  6. Hoe bespeel je het publiek in de ruimte waar je optreedt en welke specifieke sfeer wil je daardoor bereiken?

  7. Op welke verschillende platformen/podia heb je al opgetreden en waar wil je nog optreden?

  8. Breng je dj-sets en bewerkingen ook naar de mensen via opnames of publicaties?

  9. Verwerk je ook eigen creaties in jouw dj-set?

Op basis van jouw antwoorden op deze vragen zal de Commissie dan beoordelen of je al dan niet een kunstenaarskaart kan krijgen. Je moet het artistieke karakter van je prestaties als dj dus wel nog kunnen aantonen. Weet ook dat het even kan duren vooraleer je de kaart effectief toegekend krijgt.

Heb je nog vragen over de ideale organisatievorm of uitbetaling als dj? Neem dan gerust even contact op via advies@vi.be.

Werken met de KVR

Hoe laat ik me legaal uitbetalen?

JBL: Martin Garrix Music Academy

Reclame