Dit was Internationale Vrouwendag - Netwerkevent voor FINTA community in de muzieksector
Het Depot & VI.BE brachten op 8 maart iedereen samen die zich identificeert als Female, Intersex, Non-binair, Trans, of Agender,... op het netwerkevenement ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. Collega’s uit de Belgische muzieksector leerden elkaar beter kennen tijdens deze dag vol netwerkmogelijkheden en een leerrijk inhoudelijk programma.
Twee jaar geleden organiseerde Ancienne Belgique de eerste bijeenkomst voor alle FINTA-personen uit de Belgische muzieksector op Internationale Vrouwendag. Dat initiatief had een grote impact wat leidde tot de beslissing om hier een jaarlijks evenement van te maken, telkens georganiseerd door een andere organisatie. Vorig jaar nam Kunstencentrum VIERNULVIER het voortouw en dit jaar ontving Het Depot ons met open armen. VI.BE engageert zich alvast om de volgende edities van dit initiatief blijvend mee te ondersteunen. Met minder FINTA personen in artistieke, productionele, technische of leidinggevende functies, geloven we dat samenkomen, de krachten bundelen en actie ondernemen noodzakelijk is om een breder intersectioneel bewustzijn te creëren rond thema’s die ons allemaal aangaan.
Community
Dat er een duidelijke nood is aan connectie en verbinding tussen FINTA personen in onze sector wordt meteen duidelijk tijdens het netwerkmoment in de voormiddag. Onder vakkundige begeleiding van Emeraude Kabeya (zangeres, spoken word artiest en medewerker bij BURn Leuven) ontmoeten we collega’s die dezelfde functie uitoefenen, beantwoorden we ludieke kennismakingsvragen (“Wat is jouw sterrenbeeld?”) en ernstige introspectieve vragen over onze job (“Heb jij soms last van imposter syndrome?”) met een even oprechte openhartigheid. We bespreken de kenmerken die ons verbinden en ons uniek maken. Even komt het bijna tot een conflict wanneer de splitsing wordt gemaakt tussen Beyoncé en Taylor Swift fans, maar uiteindelijk ontdekken we vooral dat we gelijkaardige ervaringen delen en dat het deugd doet om naar elkaar te luisteren.
Harde cijfers
Na een gezellige lunch en een intiem concert van Het Depot resident Rosa Butsi, drukt de keynote speech van Marie Fol (Keychange) ons met de neus op de harde cijfers. Hoewel deze stand van zaken rond (gender)inclusiviteit in de internationale muziekindustrie anno 2024 nog steeds als een koude douche aankomt, is het duidelijk dat de roep om meer diversiteit steeds luider klinkt bij het jonge publiek (“A third of young festival goers have already decided against attending a festival due to the lack of diversity on the line-up”). We leren dat elke persoon en organisatie verantwoordelijkheid kan opnemen door bvb. de acties uit de Keychange Pledge te onderschrijven en dat er zelfs economische argumenten zijn om mensen in machtsposities hiervan te overtuigen (“A 10% increase in diversity leads to a 27,5% increase in live performance sales.”).
Door het gebrek aan cijfers is het moeilijk om een goed zicht te krijgen op de muzieksector en om doelgericht problemen aan te pakken. Daarom lanceerden VI.BE en PXL music research een bevraging. Wie zijn onze muziekprofessionals wat betreft gender, opleiding, herkomst of leeftijd? Wat zijn hun ervaringen met uitsluiting en discriminatie? Draag bij aan dit waardevol onderzoek en vul hier de enquête in!
Aan de slag
Tijdens interactieve workshops in de namiddag gaan we samen aan de slag met enkele onderwerpen die als barrières voor inclusie beschouwd kunnen worden.
Mental health en work life balance zijn een grote uitdaging binnen onze sector en dat wordt opnieuw duidelijk wanneer één derde van de aanwezigen aansluit voor de sessie in de grote zaal van Het Depot. In een sector waar professionele verplichtingen niet volgens een negen-tot-vijf schema verlopen is het soms moeilijk om gezonde grenzen te stellen tussen werk en privéleven. Tamara Van Hul (Learning to Fly, loopbaanbegeleider, management-, stress- en burn-outcoach) begeleidt ons doorheen deze workshop van zelfreflectie met enkele handige tools, maar wat we uiteindelijk meenemen is vooral dat stress en burnoutpreventie een gedeelde verantwoordelijkheid is. We kunnen zorg dragen voor elkaar door in te zetten op verbinding en open communicatie onder collega’s. Een positieve organisatiecultuur die respect toont voor ieders persoonlijke situatie en grenzen is hierin essentieel.
In de sessie Alcohol(vrij) in de muzieksector zoomen we met Eline Van Audenaarde (The Unicorn Mothership) dieper in op een andere factor die impact kan hebben op ons welzijn: het gebruik van alcohol dat wel eens fungeert als bindmiddel tussen muziekliefhebbers en bijgevolg ook in onze professionele relaties binnensluipt. In een peer-to-peer gesprek delen we onze eigen ervaringen met alcohol, denken we na over hoe we een omgeving kunnen creëren waar de keuze om niet te drinken niet abnormaal is en bespreken we hoe we kunnen leren netwerken zonder sociale smeermiddelen.
Intersectionaliteit
Ook wanneer het Zij-aan-Zij onderzoek wordt voorgesteld door Yana Avramova & Jolien Vangeel (Onderzoekscentrum Publieke Impact) komt alcohol naar boven als één van de drempels die het bijwonen van culturele evenementen minder toegankelijk kan maken. Hoewel er binnen het onderzoek een bijzondere focus ligt op het kruispunt gender en migratieachtergrond komen er zeven thema’s en acties naar boven die kunnen helpen om evenementen voor iedereen laagdrempeliger te maken: bereikbaarheid, programmatie en aanbod, informatie en communicatie vooraf, betaalbaarheid, gezinsvriendelijkheid, een alternatief aanbod voor alcohol en aandacht voor het algemene veiligheidsgevoel (safe(r) space).
Samen met Madonna Lenaert kijken we naar een bredere interpretatie van het concept gender, voorbij het binaire en vanuit een intersectioneel perspectief. Hoe kunnen we werken aan genderinclusie in de muzieksector op een manier waarbij iedereen zich gerepresenteerd en gehoord voelt? We leerden dat er in 2022–2023 slechts 3% non-binaire artiesten te vinden waren op line-ups. Dit maakt duidelijk dat er nood is aan kennis en tools om werk te maken van inclusiever taalgebruik en dat geeft ons alvast inspiratie voor het inhoudelijke programma volgend jaar.
Mentorship
Als er één ding is dat na vandaag duidelijk wordt, is dat het leggen van persoonlijke contacten en versterken van ons professionele netwerk een enorm empowerend effect heeft. Marianne Catoir vertelt ons meer over Les Lianes van Scivias, een goed voorbeeld van hoe we een mentorship programma op poten kunnen zetten. In deze laatste workshop denken we na over de noden van FINTA personen in onze sector. Hoe kunnen we blijven samenkomen en elkaar op een duurzame manier ondersteunen?
We maken er graag samen met jullie werk van in de toekomst! Je kan jouw feedback en input over de netwerkdag achterlaten via dit feedback formulier.
Reclame