VI.BE

Europese Commissie & EMEE publiceren eerste Europese muziekexport-studie
© Music Moves Europe

Europese Commissie & EMEE publiceren eerste Europese muziekexport-studie

‘Music Moves Europe: a European music export strategy’, zo heet het rapport dat de Europese Commissie onlangs publiceerde. Het document is het resultaat van een analyse van de capaciteit, focus en werkingsmiddelen van de verschillende organisaties in Europa die bepaalde rollen opnemen van muziekexport-bureaus. 

30.01.20

Nieuws

Deze studie, uitgevoerd onder leiding van Le Bureau Export, MICA, KEA en Factory 92, onderzoekt de belangrijkste sterktes, zwaktes, opportuniteiten en uitdagingen van de manier waarop Europees repertoire momenteel circuleert. Met de “circulatie van repertoire” wordt gedoeld op elke vorm van verspreiding van muziek (live, via airplay, streaming, …). Niet alleen de Europese markten zelf worden onderzocht, maar ook de competitiviteit op internationaal niveau.

EMEE, het netwerk van Europese export-bureaus waarvan ook VI.BE deel uitmaakt, is van bij het begin heel nauw betrokken geweest bij het uitvoeren van de studie. Zo werkte EMEE mee aan onderzoek naar de muziekmarkten van respectievelijk Canada, China en Zuid-Afrika. Daarenboven werkten alle partners van EMEE mee aan een mapping van de bestaande middelen, tools, en focuspunten van de Europese organisaties die instaan voor export. 

De studie onderzocht eveneens bestaande strategieën op nationaal of regionaal niveau (inclusief degene die momenteel al worden ondersteund door de EU). Eén van de doelen van de studie is dan ook om te onderzoeken welke ideeën in de toekomst opgepikt kunnen worden binnen Creative Europe. 

‘Maar ons belangrijkste doel was om met dit onafhankelijke onderzoek een gemeenschappelijke basis te leggen, waarop diverse spelers binnen het muzikale ecosysteem verder kunnen bouwen’, zegt Corinne Sadki, head of research, communication & digital development bij Le Bureau Export en voorzitter van EMEE. ‘We zijn er vast van overtuigd dat - als artiesten, muziekprofessionals en de Europese lidstaten samen aan één zeel trekken - we muziek de plaats kunnen geven die ze verdient binnen een Europees beleidskader.’

De studie is het resultaat van een ‘call for tenders’ die de Europese Commissie in 2018 lanceerde als deel van ‘Music Moves Europe’. Dat is het initiatief waarmee de Europese Unie nieuwe manieren wil ontwikkelen om de dialoog met de muzieksector te versterken, om zo haar beleid en ondersteuning beter op de specifieke noden van de sector af te stemmen. De resultaten van de studie werden in oktober 2019 een eerste maal voorgelegd aan belangrijke stakeholders uit en vertegenwoordigers van de Europese muzieksector, en werden toen warm toegejuicht. 

Download hieronder het onderzoeksrapport

Music Moves Europe - A European Music Export Strategy

Repetitieruimtes launch

Reclame