VI.BE

Daar is fase 2 van het zomerplan

Daar is fase 2 van het zomerplan

Op 18 juni werd op het Overlegcomité beslist om Fase 2 van het Zomerplan te activeren. Vandaag werden de voorwaarden officieel in een Ministerieel Besluit gegoten. We zien vooral een grote doorbraak voor kleine events en organisatoren. We overlopen de belangrijkste versoepelingen.

24.06.21

Nieuws

Vanaf 27 juni gaan de nieuwe regels voor evenementen en culturele voorstellingen in. Om te beginnen kunnen concerten en andere events wat langer doorgaan: tussen 5u ‘s ochtends en 1 uur ‘s nachts. Daarnaast wordt de capaciteit ook weer opgetrokken:

  • binnen: een zittend publiek van maximum 2.000 personen tot en met 29 juli 2021 en een publiek van maximum 3.000 personen vanaf 30 juli 2021 (kinderen tot en met twaalf jaar niet meegeteld)

  • buiten: een publiek van maximum 2.500 personen tot en met 29 juli 2021 en een publiek van maximum 5.000 personen vanaf 30 juli 2021 (kinderen tot en met twaalf jaar niet meegeteld)

Voor kleine evenementen, met een publiek van minder dan 100 personen binnen of 200 personen buiten, is er extra goed nieuws: organisatoren hebben niet langer toestemming nodig van de lokale overheid. Dit heeft ook tot gevolg dat de verplichting om CERM in te vullen wegvalt voor deze kleinschalige events. Ga je boven de capaciteit van 100 personen binnen of 200 personen buiten? Dan zal je wel nog steeds toelating nodig hebben van de plaatselijke overheid, rekening houdend met CERM/CIRM

Let op: infrastructuren, zoals concertzalen, hebben nog altijd een CIRM-toelating nodig om het maximum toegelaten aantal bezoekers te bepalen. Maar zelfs als je zaal niet aan alle CIRM-normen kan voldoen, kan de lokale overheid toch nog altijd toelating geven om evenementen te laten doorgaan. Ga dus altijd in gesprek met je stads- of gemeentebestuur als je evenementen in een binnenlocatie wil organiseren! 

Het wegvallen van de vereiste toelating voor kleine evenementen wil natuurlijk niet zeggen dat je vrij spel hebt om evenementen te organiseren. Je moet nog steeds de geldende protocollen naleven zodat alles coronaproof gebeurt. We verwijzen hiervoor nog steeds naar het draaiboek van ikorganiseer.be.

Mensen kunnen ook in groepjes van acht aan concerten en andere evenementen deelnemen. De bubbel van vier wordt bij deze dus verdubbeld. Kinderen tot en met 12 jaar worden ook hier niet meegerekend. Binnen die bubbel van acht moet er geen afstand worden gehouden. Tijdens eenzelfde activiteit mogen de groepen niet wisselen van samenstelling, noch fysiek met elkaar in contact komen. 

Ten slotte ook nog goed nieuws voor repetities bij je thuis. Je mag terug acht mensen bij je thuis ontvangen, maar we raden toch aan om nog een tijdje voorzichtig te blijven en de repetitieruimte voldoende te verluchten. We zijn er bijna!

Voorlopig zijn deze maatregelen van toepassing tot en met 30 september 2021. De epidemiologische situatie wordt echter permanent en nauwgezet opgevolgd. Het is dan ook niet uitgesloten dat de maatregelen verder zullen worden aangepast in de komende periode. Een volgend Overlegcomité staat gepland op 16 juli 2021.

Promo adverteren

Reclame