VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Creative Europe lanceert calls voor Europese samenwerkingsprojecten

Creative Europe lanceert calls voor Europese samenwerkingsprojecten

Creative Europe is het 7-jarige subsidieprogramma (2021-2027) van de Europese Commissie ter bevordering van de internationale samenwerking in de culturele, creatieve en audiovisuele sector. Zopas publiceerde de Europese Commissie 3 specifieke oproepen voor kleinschalige, middelgrote en grootschalige samenwerkingsprojecten.

03.02.22

Nieuws

Het doel van deze subsidies is enerzijds transnationale creatie en circulatie: internationale kansen en toonmomenten voor artiesten creëren en de uitstraling van culturele samenwerking vergroten. Anderzijds wordt er gemikt op innovatie en het bevorderen van de expertise van de deelnemers.

Wie een project wil indienen dient min. 1 en max. 2 prioriteiten uit volgende lijst uit te werken: 

 1. Publieksontwikkeling & - betrokkenheid ondersteunen
 2. Sociale inclusie aanmoedigen
 3. Duurzaamheid
 4. Nieuwe technologie
 5. Internationale dimensie
 6. sectorspecifieke prioriteiten, voor de muziekindustrie zijn dit:  
  - creatie, promo, verspreiding en winstgevend maken van muziek
  - toepassing innovatieve, digitale, technische, artistieke en business-ontwikkelingen
  - transnationale circulatie van Europese muziek en muziekexport buiten de EU

Daarnaast dien je bij het indienen van een project ook rekening te houden met overkoepelende horizontale EU thema's: inclusie, gendergeljkheid en milieu. 

Samenwerking met Oekraïense organisaties wordt op prijs gesteld, indien dit uiteraard mogelijk en relevant is voor het betreffende project. Oekraïne sloot zich recent aan bij Creative Europe. 

Recente best practices uit de muzieksector zijn b.v. PLay Ground van de Handelsbeurs, een muziekproject met kinderen en jongeren uit kansarme milieus. Het Mewem (Mentoring program for Women Entrepreneurs) van Wallonie Bruxelles Musique en Europavox van de Botanique. 

Denk je dus al langer aan samenwerken met andere Europese muziekspelers en ben je benieuwd naar de voorwaarden dan kan je hier alvast terecht voor meer info. De deadline voor de oproepen is reeds op 5 mei. Maar vermits dit een jaarlijkse oproep is, kan het ook de moeite zijn om je er nu al in te verdiepen voor volgend jaar. 

Voor meer info: roel@vi.be