VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

4ADTV presenteert: artiestenhuis met lage drempel
meskerem mees in de 4AD-badkamer © 4AD

4ADTV presenteert: artiestenhuis met lage drempel

Muziekclub 4AD stelt hun vernieuwde 4AD-artiestenhuis voor: een unieke plek in België waar artiesten van heinde en verre kunnen blijven overnachten, eten en de was en de plas doen. Het geüpdatete artiestenhotel wordt op 17 april feestelijk geopend via een uitgebreide online uitzending.

14.04.21

Nieuws

Het 4AD-artiestenhuis werd in 1988 opgericht uit noodzaak, zodat artiesten geen hotels moesten betalen. Ondertussen groeide de accommodatie uit tot een geliefde plek voor muzikanten uit binnen- en buitenland. Onder andere Strand Of Oaks bereidde er zijn Europese tour voor, Het Zesde Metaal kwam er zich voor elke nieuwe release terugtrekken en try-out spelen en Blonde Redhead kwam er naar de koers kijken. /

In de beginjaren van 4AD sliepen de bands nog op matrassen boven het café waar de concerten plaatsvonden. Langzaamaan werden de matrassen stapelbedden, en artistiek leider Patrick Smagghe deelde zijn living, keuken, badkamer en wasmachine. Alles gebeurde vanuit een DIY-attitude, om financiële redenen. Sinds de verhuis naar de huidige locatie, werd de plek steeds meer een bewust concept. Het is dan ook een enorm voordeel voor bands om na een optreden, residentie of repetitie te kunnen overnachten op de site.

Na 33 jaar kreeg het huis dus een update, één die vertrekt vanuit de ziel en de historiek van het gebouw, dat dateert van de jaren ‘60. De 4AD-ploeg stak zelf de handen uit de mouwen, ondersteund door een pak vrijwilligers. Er werd geopteerd om zoveel mogelijk te bewaren en maximaal te recupereren. Het resultaat is een duurzaam huis dat kan dienen als slaap-, leef- en inspiratieplek te midden de stilte en afzondering van de Westhoek.

Op zaterdag 17 april maakt het team een goedgevulde online uitzending als feestelijke opening, met de spotlights op de bewoners van het huis. Muzikanten zoals STAKE, Mattias De Craene, Meskerem Mees en The Glücks krijgen vrij spel in de vertrekken van het artiestenhotel. Verder op het programma: een ode aan 4AD door schrijver Roderik Six en een rondetafelgesprek met Lindsi Dendauw (Girls Go BOOM), Michael Verschaeve (psycholoog en drummer The Van Jets) en Chantal Acda over het belang van afzondering, het creatieproces en een goeie accommodatie. Ook politici en experts komen aan het woord: Vlaams Minister-President en Minister van Cultuur Jan Jambon, Diksmuids Burgemeester Lies Laridon en schepen van Cultuur Katleen Winne praten bij over 4AD, kunst en cultuur en de rol van 4AD in de stad en het Vlaamse cultuurlandschap. Herr Seele neemt de rol van ceremoniemeester voor zijn rekening.

Wanneer? Zaterdag 17 april om 20u, te volgen via Vimeo of de 4AD-Facebookpagina.

Meer informatie vind je op de website van 4AD.