VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

284.000 concerten minder in Europese clubs

Live DMA bundelt 2.600 concertzalen, clubs en clubcircuits uit 16 Europese landen in één netwerk. De organisatie ging na wat de gevolgen zijn van de maandenlange crisis op o.a. aantal concerten en bezoekers en uiteraard ook op de omzet. De cijfers zijn vrij hallucinant.

01.10.20

Nieuws

In heel Europa zal in 2020 maar liefst 70% minder concerten georganiseerd worden. 284.000 concerten werden geschrapt of uitgesteld, goed voor 664.000 (!) optredens van individuele artiesten. Geen concerten betekent uiteraard ook geen publiek: van de 70 miljoen geplande bezoeken zullen er naar schatting maar 17 miljoen plaatsvinden in 2020.

In normale omstandigheden zouden de Europese clubs dit jaar meer dan 1,8 miljard euro aan inkomsten genereren. 84% daarvan is afkomstig van uitgaven door het publiek aan tickets, drank, eten etc. Omdat de zalen in 2020 maar 8 à 12 weken op normale kracht hebben gedraaid, kelderen die inkomsten met ongeveer 1,2 miljard. De zalen mislopen zo ongeveer 500 miljoen euro aan ticketinginkomsten en dik 520 miljoen aan inkomsten uit drank en eten.

Dit alles heeft uiteraard ook rechtstreekse gevolgen voor de inkomsten van artiesten en hun crew. De 2.600 zalen van het Live DMA netwerk spenderen dit jaar 369 miljoen euro minder aan programmatie. 70% van het artistiek budget gaat op die manier verloren. Het rapport wijst verder nog op de precaire situatie van de 28.000 betaalde werkers in de Europese zalen en clubs. Heel veel freelance contracten werden stopgezet en ook bij de vaste medewerkers (op de payroll van de venues) dreigt een massale golf van ontslagen. De brain drain die daarmee gepaard gaat, zal nog jaren voelbaar zijn in de sector.

Uit dit alles blijkt nog eens heel duidelijk dat de Europese concertzalen en clubs in overlevingsmodus zitten. Traditioneel zijn de laatste maanden van het jaar de allerdrukste op concertvlak; de impact van de crisis op ons clubcircuit laat zich nu dus dubbel zo hard voelen.

download het volledige Live DMA rapport
JBL: Martin Garrix Music Academy

Reclame