VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

  • 27 nov.

  • AB Club, Anspachlaan 110, 1000 Brussel

Herbekijk: VI.BE, AB en KU Leuven organiseren ‘No music on a dead planet’

Bands als Coldplay, Bring Me The Horizon, Massive Attack en Billie Eilish pakten het afgelopen jaar uit met concrete plannen rond duurzaam touren. Een meer dan relevante vraag in tijden van klimaatopwarming en energiecrisis. Maar hoe pak je zoiets aan? Herbekijk hier het panel dat we op 27 november organiseerden in AB Club.

Herbekijk de talk

Klimaatverandering hangt als een donkere wolk boven ons hoofd. Net als in de rest van de wereld, moet ook binnen de muzieksector overgeschakeld worden op een milieuvriendelijker alternatief voor de status quo. Vooral het verduurzamen van de tak van de livemuziek kan de voetafdruk van de sector drastisch verkleinen. Maar hoe pakken bands dit het best aan? Dragen zij alle verantwoordelijkheid? En worden ze hierin wel voldoende gesteund door de beleidsmakers?

VI.BE, AB en KU Leuven willen het thema van duurzaamheid binnen de livemuziek verder onder de loep nemen. Ze organiseerden daarom een geanimeerd panelgesprek in de AB Club op zondag 27 november. Wannes Capelle, Jamal Chalabi (A Greener Festival, tourmanager Massive Attack, Bring Me The Horizon), Claire O'Neill  (A Greener Festival), Marlene Boere (ESNS Green Touring Support) en Johan Eyckmans (hoogleraar milieueconomie aan de KU Leuven) schoven hierbij aan tafel.

Duurzaamheid en internationaal touren lijkt een moeilijk te verzoenen huwelijk. De realiteit is dat als artiesten willen overleven ze veelvuldig moeten touren. De impact van dit vele reizen op de natuur en welzijn van onze samenleving is niet te overzien. Het moet én kan dus groener. Steeds meer bands zetten bewust in op duurzamer touren en communiceren daar ook openlijk over. Denk maar aan Radiohead: de eerste grote band die CO2-metingen van zijn eigen activiteiten deed en het concept ‘groen touren’ op de kaart zette. Ook dichter bij huis beweegt er iets. Zo bewandelt de West-Vlaamse band Het Zesde Metaal al jaren een duurzamer pad. Frontman Wannes Cappelle komt hierover meer over vertellen.

De verantwoordelijkheid ligt evenwel niet alleen bij de artiesten. Ook festivals, concertzalen en bezoekers moeten hun ecologische voetafdruk beperken. Hoe gebeurt dat vandaag al? En waar wordt stevig op ingezet voor de toekomst? We leggen ons oor te luister bij Jamal Chalabi (tourmanager), Claiare O'Neill (A Greener Festival) en Marlene Boere (ESNS Green Touring Support). Zij maken deel uit van een netwerk van (inter)nationale organisaties die met de nodige kennis en ervaring elke schakel van de livemuziekindustrie verduurzamen.

Hogerop blijft een strategie en visie intussen uit. Zo is er geen Europese of nationale wetgeving die tourende bands verplichtingen oplegt. Doen Europa en de Belgische overheid in de eerste plaats wel genoeg om de livesector te ondersteunen om milieuvriendelijk te zijn? Ook Professor Johan Eyckmans (hoogleraar milieueconomie aan de KU Leuven, campus Brussel) mengt zich in het debat.


Praktisch

  • Moderator: Michèle Cuvelier (Studio Brussel)
  • Jamal Chalabi (A Greener Festival, TM van o.a. Massive Attack, Pendulum, Bring Me The Horizon,…)
  • Claire O’Neill (A Greener Festival)
  • Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal)
  • Johan Eyckmans (KU Leuven)
  • Marlene Boere (ESNS Green Touring Support) 
Datum

27 november 2022 van 20:00 tot 22:30

Adres