VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

 • 30 mrt

 • Muziekcentrum Track, Conservatoriumplein 1, 8500 Kortrijk

Registreer je voor Netwerk Muziekgemeenten — 30 maart 2023

De vierde bijeenkomst van het Netwerk Muziekgemeenten op donderdag 30 maart komt eraan. Wij kijken er enorm naar uit om jullie in Kortrijk te verwelkomen.

 • 09u30 — Onthaal met koffie en thee
 • 10u00 — Inspiratoren: korte presentatie van drie best practices.
 • 11u00 — Inspiratietafels: je hebt de keuze tussen drie tafels, waaraan we samen met experten dieper ingaan op drie thema's.
 • 12u00 — Lunch & locatiebezoek
 • 13u30 — Focusgroepen: in drie focusgroepen staat uitwisseling centraal. We leren meer over elkaars processen, uitdagingen en verwezenlijkingen. 
 • 14u35 — Inspiratietafels: je hebt de keuze tussen drie tafels, waaraan we samen met experten dieper ingaan op drie thema's. 
 • 15u40 — Drankje en nakaarten 

Registreren en je programma samenstellen doe je hier

- - -

Inspiratietafels voormiddag

 1. Inclusiviteit: toegankelijke evenementen
 2. Quick wins: eerstelijnsimpulsen aan het lokale muzieklandschap
 3. Fair pay & hoe te betalen

Inclusiviteit: toegankelijke evenementen

Tijdens de voorbije bijeenkomsten focusten we binnen het thema Inclusiviteit op het integreren van nieuwkomers en mensen met migratieachtergrond door middel van muziek. Vandaag richten we onze blik op toegankelijke evenementen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen, op een gelijkwaardige wijze, volwaardig kan deelnemen aan evenementen en genieten van muziek? De do’s en don’ts voor muziekbeleving zonder fysieke of andere drempels.

Thomas Desmet (Inter) en Robbe Van Bogaert (Human Power)

 • Inter is het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen, van waaruit er gestreefd wordt naar een integraal toegankelijke en inclusieve samenleving.
 • Human Power is een internationaal dj- en activismeproject dat het thema Toegankelijkheid bespreekbaar maakt en organisatoren aanzet om zowel op het podium als ernaast te investeren.

Quick wins: eerstelijnsimpulsen aan het lokale muzieklandschap

Noden achterhalen van de lokale muziekscene is één. Ermee aan de slag gaan is twee. Of je nu van van start gaat na een Popraad of los daarvan aan de slag wilt gaan, in deze sessie focussen we op kleine maar efficiënte acties die relatief snel en met beperkte budget gerealiseerd kunnen worden. Muziekbeleid maak je op de lange termijn, maar welke acties kunnen ook op korte termijn het leven van de lokale muzikant en organisator aangenamer maken?

Korneel Boon (VI.BE)

Fair pay & hoe te betalen

Hoeveel betaal je een band, solo-artiest of dj tegenwoordig? En wat zijn de opties om dit legaal te doen? We gaan in gesprek met Niek Verlinden (oKo / Juist is Juist) en Stijn Michielsen (Cultuurloket) en onderzoeken de verschillende pistes voor een correcte vergoeding. 

Niek Verlinden (oKo / Juist is Juist)

Stijn Michielsen (Cultuurloket)

 • Cultuurloket biedt zakelijke ondersteuning voor de cultuursector.
 • Overleg Kunstenorganisaties (oKo) is de belangenbehartiger, werkgeversfederatie en netwerkorganisatie van professionele kunstenorganisaties in Vlaanderen en Brussel. Juist is Juist is een kennisplatform met toolbox dat heldere en eerlijke principes en praktijken voor samenwerkingen in de kunstensector definieert. 

- - -

Inspiratietafels namiddag

 1. Straatmuziek: van bewondering tot reglementering
 2. Lokale Helden: succesvol aan de slag
 3. Introductie tot de nacht: raven en laten raven

Straatmuziek: van bewondering tot reglementering

Straatmuziek is alive and kicking. Veel gemeenten verwelkomen muziek op straat maar sommigen worstelen nog met een reglementering op maat. In deze uitwisseling willen we nagaan welke waarde steden en gemeenten toekennen aan straatmuziek en aan de hand van jullie lokale praktijken ontdekken in welke ideale omstandigheden je dit het best kan organiseren (of niet organiseren). Maar ook: hoe kijkt de straatmuzikant zelf hiernaar? Doorwinterde straatmuzikante Joni Sheila schuift mee aan tafel en deelt haar ervaringen.

Joni Sheila (straatmuzikante pur-sang)

Lokale Helden: succesvol aan de slag

We blikken aan de hand van enkele straffe cases vooruit naar Lokale Helden 2024: Wat kan jouw rol zijn als stad, gemeente of cultuurhuis, en hoe haal je het meeste uit Lokale Helden voor zowel muzikant als organisator? Durf naast een geslaagd evenement ook verder te kijken. Op welke manier kan Lokale Helden een puzzelstuk zijn in de uitrol van een muziekbeleid. Hoe kan het de lokale muziekscene met andere woorden duurzaam versterken? Een alles-kan vooruitblik op 27 april 2024.

Jeroen Ackerman (VI.BE)

Introductie tot de nacht: raven en laten raven

Waarom komt nachtbeleid - een kader waarbinnen o.a. cultuur en het uitgaansleven ook ‘s nachts kunnen floreren -  in steeds meer steden op de agenda? De dag en de nacht hebben elkaar nodig en steeds meer is het inzicht gegroeid dat een stad een beleid nodig heeft dat die twee in evenwicht houdt. Want vergis je niet: nachtleven doet steden bruisen. Maar wanneer de zon onder is, vraagt de stad een heel andere logica en aanpak. Vroeger werd daar niet te veel aandacht aan besteed, maar daar komt nu verandering in.

Ken Veerman (Strateeg en nachtraaf)

- - -

Met de steun van VVSG

Datum

30 maart 2023 van 09:30 tot 16:00

Adres