VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

One Voice For European Music voorstelling op Europe Day
  • 9 mei

  • Anspachlaan 110, 1000 Brussel

One Voice For European Music voorstelling op Europe Day

Het One Voice For European Music project heeft als doel de steun van de Europese Unie (EU) voor de muzieksector te versterken. Binnen het kader van het EU-voorzitterschap schreef een werkgroep binnen het MuziekOverleg een nota die op 9 mei in de AB gepresenteerd wordt.

One Voice For European Music werd in 2021 gelanceerd door het Franse CNM (Centre national de la musique) uit de wens om muziek centraal te stellen in Europese vraagstukken en muziekprofessionals te begeleiden bij hun problemen op Europese schaal. Het proces heeft als doel de steun van de Europese Unie (EU) voor de muzieksector te versterken, voortbouwend op het momentum van het voorzitterschap van de Raad van de EU.

One Voice wil relevante en actieve Europese muziekorganisaties samenbrengen om één stem te creëren voor de Europese muziek en een nieuwe dynamiek op gang te brengen rond sleutelthema's als mobiliteit, kennis van de sector, innovatie, groene transitie... Na Frankrijk publiceerden ook professionals en organisaties uit Tsjechië en Zweden reeds een memorandum. Meer info daarover kan je hier terug vinden.

Binnen het kader van het EU-voorzitterschap schreef een werkgroep binnen het MuziekOverleg in overleg met een aantal Waalse organisaties een Belgische nota met aanbevelingen voor Europese beleidsmakers. Het MuziekOverleg is een overleg- en reflectienetwerk gecoördineerd door VI.BE waar spelers uit verschillende hoeken van het muzikale spectrum elkaar ontmoeten, informatie uitwisselen, expertise delen, samenwerking stimuleren en noden of wensen signaleren. De leden hebben hetzelfde doel voor ogen: samen een beter muzieklandschap faciliteren.

Europe day

De Belgische nota, onderschreven door een heleboel Belgische en buitenlandse muziekorganisaties, focust op topics als financiering, A.I., dataverzameling en mobiliteit. Deze wordt op 9 mei officieel voorgesteld tijdens de Europe day in de AB, een initiatief van LiveEurope en Ancienne Belgique met steun van de Europese Commissie. 

Op het programma:

  • 16:00 > Opening evenement
    - welkomstwoord Tom Bonte, directeur AB
    - keynotespeech door Pia Ahrenkilde Hansen, directeur-generaal Onderwijs, Jeugdzaken, Sport en Cultuur van de Europese Commissie
  • 16:30 > Paneldiscussie: welke toekomst voor Europese muziek?
    Nu Liveurope zijn 10de verjaardag viert, grijpen we deze gelegenheid aan om te kijken wat de volgende 10 jaar in petto hebben voor de Europese muziek. Van piraterij in de vroege jaren 2000 tot de COVID-19 pandemie meer recentelijk, heeft muziek keer op keer haar veerkracht getoond en haar vermogen om op te bloeien uit crises. Maar hoe zal de muzieksector reageren op de golf van kunstmatige intelligentie? Het Europese publiek luistert steeds meer naar muziek uit eigen land, hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze lokale succesverhalen over de grenzen heen doorbreken? En wat kan de EU doen om de Europese muziekdiversiteit te stimuleren en de Angèle, Rosalia en MØ's van morgen te ondersteunen.

    Met als panelgasten:
    -  Benjamin Feyen, secretaris-generaal van de Cultural Creators Friendship Group (CCFG) in het Europees Parlement (DE)
    - Jess Partridge, uitvoerend directeur bij de European Music Managers Alliance (EMMA) (UK)
    - Naiara Lasa, artistiek directeur van Sala Apolo (ES)
    - Gemodereerd door Fabien Miclet, adviseur Europese zaken (FR)
  • Slotwoord door Hadja Lahbib, Belgisch minister van Buitenlandse Zaken (BE) en slamperformance door Lisette Ma Neza, officiële stadsdichter van Brussel (BE)
  • 18:00 > Netwerkborrel. De Belgische premier Alexander De Croo zal voor de gelegenheid een korte toespraak houden.
  • 19.30 > concerten in AB

Wil je als muziekprofessional of beleidsmaker deze paneldiscussie bij wonen, dan kan je mailen naar contact@liveurope.eu.

Datum

9 mei 2024 van 16:00 tot 22:30

Adres
Anspachlaan 110, 1000 Brussel, België