VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Subsidies en beurzen in 2024: de opties en deadlines op een rijtje

Subsidies en beurzen in 2024: de opties en deadlines op een rijtje

Op zoek naar extra budget voor je muzikaal project? Met deze subsidiedeadlines moet je in 2024 rekening houden!

10.01.24

Nieuws

Als je al eens een subsidiedossier hebt ingediend, weet je dat je daar goed op tijd aan moet beginnen en je rekening moet houden met deadlines die redelijk ver van het startpunt van je project kunnen liggen. Concreet: als je dit najaar wil werken aan een nieuw album, moet je nu al beginnen nadenken over een mogelijk dossier. In dit artikel kijken we naar de verschillende opties voor muzikale projecten met bijhorende deadlines. 

Belangrijk: je kan niet uitsluitend op subsidies rekenen om je project te financieren. Zie het als een deeltje van de puzzel of zoals de collega’s van Cultuurloket het zo mooi verwoorden: je financieringsmix. Alles begint trouwens bij een goede planning en begroting. 

Lokale subsidies 

Met het wegvallen van de projectsubsidies talentontwikkeling binnen de Amateurkunsten, krijgen we veel vragen van niet-professionele artiesten die op zoek zijn naar extra financiële ondersteuning. We raden in eerste instantie aan om op lokaal niveau te kijken welke middelen de gemeente of stad ter beschikking stelt. Grotere steden als Brussel, Gent of Antwerpen hebben bijvoorbeeld beurzen en subsidies specifiek voor cultuur. 

Sabam For Culture en PlayRight 

Daarnaast kan je ook altijd kijken naar de beurzen van Sabam For Culture of PlayRight. Voor die beurzen moet je wel meestal 2 maanden voor de start van het project een dossier indienen. Check altijd goed of je aan de voorwaarden voldoet en kies het juiste moment om deze steun aan te vragen.

Bovenlokale subsidies 

Heb je een idee voor een cultureel project en werk je dit samen uit met één of meerdere partners? Kijk je hiervoor over de grenzen van gemeenten, sectoren en disciplines heen? Dan kan je gebruikmaken van de subsidie voor bovenlokale cultuurprojecten. Nieuw sinds dit jaar: je kan nu ook een aanvraag indienen voor kleinschalige bovenlokale projecten met iets soepelere voorwaarden.

Deadlines: Op 1 maart en 1 september kunnen verenigingen voor het eerst ook een subsidieaanvraag indienen voor kleinschalige bovenlokale projecten. Voor de klassieke bovenlokale cultuurprojecten kan je op 1 mei of 15 november een aanvraag indienen. 

Meer info of advies nodig? Dan kan je terecht bij de collega’s van OP/TIL. Zij maakten ook een uitgebreid stappenplan en toolkit voor deze subsidies.

Projectsubsidies en beurzen binnen het Kunstendecreet

Professionele artiesten en muziekorganisaties die op zoek zijn naar ondersteuning voor een bepaald project of artiesten die zichzelf willen ontwikkelen kunnen een projectsubsidie of beurs binnen het Kunstendecreet aanvragen. Omdat hier toch redelijk wat bij komt kijken, maakten we voor deze subsidielijnen een uitgebreid stappenplan.

Er zijn jaarlijks 2 deadlines: 15 maart voor projecten die starten vanaf 1 juli of 15 september voor projecten die starten vanaf 1 januari 2025. Ben je van plan om de eerste keer in te dienen dit jaar? Schrijf je dan in voor een van de infosessies! 

Toursubsidies en residentiebeurzen 

Ga je in 2024 op (internationale) tour of in residentie? Ook daarvoor kan je financiële ondersteuning krijgen bij de overheid. Binnen het Kunstendecreet heb je de TIP, IP en de residentiebeurs voor professionele artiesten. Er zijn ook verschillende beurzen bij Sabam For Culture die aanvullend die tussenkomen in de reiskosten. Deze subsidies en beurzen moet je ruim 2 of 4 maanden (voor IP) voor vertrek of de eerste show aanvragen. Meer info vind je hier.

Binnen het Amateurkunstendecreet heb je ook nog de reistoelage voor deelname aan een internationaal project. Dit is niet voor een concerttour, maar kan wel dienen voor een deelname aan internationale projecten met een internationale uitstraling (zoals bijvoorbeeld een showcasefestival). Er zijn jaarlijks 3 deadlines voorzien:

  • 14 februari (23u59) voor projecten die plaatsvinden in de periode mei t.e.m. augustus

  • 14 juni (23u59) voor projecten die plaatsvinden in de periode september t.e.m. december

  • 14 oktober (23u59) voor projecten die plaatsvinden in de periode januari t.e.m. april

Vlaamse subsidies worden steeds online aangevraagd via KIOSK. Op 24 januari zal dit platform niet beschikbaar zijn omdat er dan een kleine omschakeling gebeurt. Er wordt gevraagd die dag niet aan dossiers te werken. Meer info vind je hier

Waar vind ik geld?

Subsidies

Promo adverteren

Reclame