VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Ontdek de West-Vlaamse Sound Track finalisten

Wil jij op 9 december helemaal voorbereid naar de West-Vlaamse Sound Track finale trekken? We got you! In dit artikel zetten we onze spotlights op de 8 finalisten, zodat jij weet wie voor jou dé West-Vlaamse sound van morgen mag worden!

23.11.23

Nieuws

Dat het voor de jury niet eenvoudig zou worden, werd al snel duidelijk tijdens de voorrondes bij Wilde Westen, Muziekclub De Zwerver en Muziekclub 4AD. Maar uiteindelijk werd er toch een straffe selectie van 8 namen samengesteld: Arend Delabie, Bloed, Ciggy Sunday, Luigi Colzato, Structure, Timothy Fernandez, Yuma en ZLDR strijden op 9 december om 1 van de 3 plekjes als West-Vlaamse Sound Track laureaat.

Wil jij er ook bij zijn tijdens deze finale? Koop dan snel je ticket!

Arend Delabie

Arend Delabie is een jonge bedroom producer en songwriter uit Kortrijk die muziekproductie studeert in Gent. Arend weet hoe hij met een frisse melodie, een clevere hook of een goed getimede break een beklijvende song kan schrijven: ‘talent’ heet dat in het jargon. Hij verzamelt nu een team (label, boeker, mgmt, technische mensen, …) en de nodige knowhow rond zich om dat talent zo goed mogelijk te ontwikkelen. Ondertussen doet hij de nodige ‘kilometers’ op onze Vlaamse concertpodia.

Sound Track ambassadeur Steven Reynaert: “De songs van Arend Delabie hebben een Interessante opbouw, spelend met zowel de diepte in zijn stemklank als de songstructuur.”

Dansende Beren was erbij op de voorronde bij Wilde Westen: “Eerst liet de zanger zien wat hij alleen creëert via zijn akoestische gitaar. Met als gevolg een stille, oplettende zaal en een gevoel van samenhorigheid. Normaal gezien speelt Arend solo, maar voor de wedstrijd werd hij bijgestaan door medestudenten muziekproductie in Gent. De uitbreiding van de groep zorgde voor een meer optimistisch gevoel en een krachtiger geluid. Arend Delabie deed ons in de kleine twintig minuten die hij had hunkeren naar meer. Hij zorgde voor een verfrissende afwisseling van intieme, pakkende nummers en vrolijkere melodieën. Daarnaast was er een perfecte samenhang tussen de tekst en het geluid bij het beschrijven van zijn emoties. Bij het laatste nummer speelde Arend op een leuke manier met zijn stem, waardoor hij op een korte tijd veel variatie toonde.”

Bloed

Born from one. Bloed is een samenwerking tussen de broers Toon, Tuur en zus Fieke Soete. Ze bepalen hun visie op hoe smerigheid en waanzin moeten klinken. Met een mix van hun eigen achtergronden proberen ze zo een unieke luisterervaring te creëren. Bloed moet je horen en voelen. Bloed bindt ons allemaal. Born from one.

Dansende Beren zag Bloed aan het werk in Muziekclub De Zwerver: “Dat de twee broers en zus beenharde metal maken, kan je met zo’n naam ook wel verwachten. Al van bij het begin werden de versterkers volledig opengedraaid en werd er een wall of sound op het publiek afgevuurd. Het was meteen ook erg luid, waardoor heel wat publiek nog snel even oordopjes indeed, want in de twintig minuten durende set bleef de band zijn sound op volle kracht naar voor brengen. De cleane vocals van Tuur Soete waren het enige waarbij we voelden dat er iets niet juist zat, want echt toonvast zong hij niet. Dat was weliswaar allesbehalve nodig, want zijn screams waren wel van een verschroeiend niveau. Samen met heel stevige drums en opvallend hypnotiserende synths kon Bloed wel al meteen een stevige indruk maken.”

Ciggy Sunday

Vijf jongeheren uit Brugge die surfpop injecteren met een scheut Valium en er vervolgens ook een jazzy feel aan geven. Of wanneer een zondagsgevoel je overmant op vrijdagavond.

Dansende Beren over de show van Ciggy Sunday tijdens de voorronde in Muziekclub De Zwerver: “Het vijftal stond casual chique op podium, maar dat paste perfect bij de vibe die het als band wil uitstralen. Die is namelijk heel gemoedelijk, met een sixties-invloed die heel opvallend aanwezig is. Zanger Lars Van Derzijpen deed wat denken aan Warhaus als hij zijn stem bovenhaalde, wat ervoor zorgde dat we heel wat potentieel hoorden in de band. Ook de manier waarop het publiek reageerde, toonde aan dat Ciggy Sunday meer is dan een eendagsvlieg. De zaal was heel enthousiast aan het dansen op de funky deuntjes en kon zelfs subtiel een beetje meezingen. Zeker toen er ruimte werd gemaakt voor enkele instrumentale intermezzo’s waarbij de saxofoon en synths meer naar de voorgrond traden was het lastig om stil te blijven staan. De Brugse band wist dus als tweede act de lat meteen hoog te leggen met een duidelijk idee en vooral hele leuke liedjes.

Luigi Colzato

Is this this? Z'n eigen therapeut spelend, geeft Luigi Colzato dansbenen aan z’n problemen. 808’s, Hammondorgel, een jongeman met Kanye-confidence doch de stem van Johan Museeuw, dat belooft.

Dansende Beren zag ook Luigi Colzato aan het werk tijdens de voorronde bij Wilde Westen: “Ongeveer twintig minuten lang zweefden we in de broze en duistere wereld van Wevelgemnaar Louis Coolsaet. Hoe dat muzikaal klonk? In het begin als een melodramatische rondrit met een stevige portie bas. Daarna werden de hoge tonen vervangen door donkerdere melodieën en sloeg de mysterieuze zang over in een schreeuw om hulp. Op het einde gaf Luigi Colzato ons een experimentele mix met net iets te veel effect op de zang waardoor we even uit zijn kosmos geraakten. Uiteindelijk beëindigde de artiest de muzikale trap door na zijn bedanking ons te verlaten op de tonen van Vivaldi. Een beetje jammer dat het klassieke werk niet in een Colzato-jasje werd gegoten.”

Structure

Elk nummer is een poging om een duidelijke boodschap over te brengen. Structure producet, zingt en rapt omdat hij dat graag doet.

Dansende Beren over Structure tijdens de voorronde in Muziekclub 4AD: “Structure kreeg de eer om de selectieronde op gang te trappen en deed dat meteen in stijl. In het begin zag de rapper uit Lichtervelde er wat zenuwachtig uit, maar naargelang de set vorderde kwam hij meer en meer los. Door de catchy baslijnen, die werden aangevuld door een aangename flow kregen we een muzikaal sterke set, waarbij Structure de zenuwen van in het begin overwon en mede door de meerstemmigheid van de achtergrondzang al een afgewerkte performance gaf.”

Timothy Fernandez

Timothy Fernandez is een 24 jarige singer/songwriter uit Oostende die zich thuis voelt in de indie pop/rock scene en liedjes schrijft met refreintjes die zullen blijven hangen.

Dansende Beren, aanwezig op alles West-Vlaamse voorrondes, zag in Muziekclub 4AD: “Met zijn gladde popmuziek en bovenal straffe gitaarspel wist Timothy Fernandez al van bij de start van zijn show te imponeren. De gitaarriedeltjes waren catchy en de melodieën vrij aanstekelijk. Met hier en daar een verfrissende gitaarsolo leukte Fernandez de boel geregeld op. Muzikaal viel helemaal niks af te dingen op de man en zijn band, die trouwens uitsluitend uit familieleden bestaat. Het is heel waarschijnlijk dat we in de toekomst nog gaan horen van Timothy Fernandez.”

Yuma

Yuma is een muzikaal project waar de leadzangeres verdwaald geraakt in een wereld vol onuitgesproken gevoelens. Wat begon als een solo project, vertakte via PXL-music naar een intieme driekoppige band waar elektronica en drums hun steentje bijdragen aan een sound gevuld met ambient en sferische elementen. In het kader van Yuma worden de vaste songstructuren omgebouwd naar één verhaal. Alles wat Yuma voelt, wordt uitgesmeerd over de lyrics van haar nummers. Met die gelegde basis gaat dit trio aan de slag om hun verhaal rond te krijgen.

Dansende Beren op de voorronde in Muziekclub De ZwerverYuma werd bijgestaan door drie extra muzikanten, waardoor de sound van haar songs naar een extra dimensie geraakte. Dat gebeurde vooral in de opbouw die heel minutieus uitgewerkt was. We hoorden het al bij opener “Heartbeat”, waarbij Claeys eerst alleen met haar gitaar opende, om nadien een grootse sound te krijgen met de muzikanten. Het explosieve einde waarbij ze allen de backings verzorgden, gaf iets magisch weer, hoewel niet iedereen even zuiver zong. Gelukkig kan Yuma wel prachtig zingen en zijn haar nummers ook uitstekend.”

Sound Track ambassadeur Meskerem Mees hoort alvast “heel nice songs!”

ZLDR

Rauw, bruut en heerlijk: zo kan je ZLDR omschrijven. De gebroeders Jacquemain zorgen met hun Nederlands-Franstalige teksten voor een frisse wind in de Belgische hiphopscene. Ze willen mensen raken, inspireren en samenbrengen met hun beats en performances. De introspectieve teksten blijken een snaar te raken bij het Belgische publiek. Toch hebben ze ook een punkgehalte dat je rap zal ontdekken bij hun liveshows.

Dansende Beren tijdens de voorronde bij Wilde Westen: “Waar we de muzikale avond rustig hadden ingeleid, eindigde diezelfde show met het dynamische rapduo ZLDR, wat een hippe schrijfwijze is voor zolder. Broers Thomas en Julien Jacquemain stonden na een jaar nog eens terug op een podium, en het was precies of ze nooit waren weggeweest. Voor STIKSTOF-fans was dit optreden zeker het hoogtepunt van de avond. ZLDR bracht diezelfde passionele agressie en sfeer tijdens hun show. Het duo uit Menen rapte ook in het Frans en het Nederlands. Naast de opzwepende en uitbundige sfeer in het begin, toonde Thomas ons zijn breekbare kant door in het publiek zijn gedachtes en gevoelens te delen via zijn muziek. De broers toonden hoe beklijvend hun teksten waren door hun vindingrijke vergelijkingen met Robin Hood en de oorwurm “COSTA”.”

En? Je nieuwe favoriete artiest ontdekt? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want je kan deze op 9 december live aan het werk zien tijdens de West-Vlaamse Sound Track finale bij Cactus Muziekcentrum! Tickets & info vind je hier.

Check zeker ook de playlist op VI.BE platform, waarin we alle finalisten verzamelden.

Promo adverteren

Reclame