VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Ontdek de Vlaams-Brabantse Sound Track finalisten

Wil jij op 9 december helemaal voorbereid naar de Vlaams-Brabantse Sound Track finalein Het Depot trekken? We got you! In dit artikel zetten we onze spotlights op de 7 finalisten, zodat jij weet wie voor jou dé Vlaams-Brabantse sound van morgen mag worden!

23.11.23

Nieuws

Dat het voor de jury niet eenvoudig zou worden, werd al snel duidelijk tijdens de voorrondes in JC De Klinker, JH Terminal T, JH Sojo en JH Nijdrop. Maar uiteindelijk werd er toch een straffe selectie van 7 namen samengesteld: ELES, FRED GATA, Joël Francis, Kaat Van Stralen, Maquillage, Pear Tree en Pelican Dealer strijden op 9 december om 1 van de 3 plekjes als Vlaamse-Brabantse Sound Track laureaat.

Wil jij er ook bij zijn tijdens deze finale? Koop dan snel je ticket!

ELES

ELES is een 21-jarige rapper uit Dilbeek (rand van Brussel). Hij overwon het stotteren door te rappen en dat is nu zijn manier geworden om zijn verhaal te delen. Je vindt zowel een rappende als zingende ELES terug in zijn nummers.

Luminous Dash trok naar Dilbeek voor een interview, en kwam te weten dat de naam ELES komt van de eerste en laatste letter van zijn naam (Lucas), dat hij deel is van collectief MOEDERTAAL én dat rappen voor hem een manier was om stotteren te overwinnen.

FRED GATA

De naam is FRED GATA. Rapper, singer/songwriter en producer met roots in Rwanda, maar opgegroeid in de kleine stad Leuven. Een echte showmaker die vooral de mensen een fijne tijd wil bezorgen via zijn smooth rhymes.

Dansende Beren was erbij op de voorronde in Nijdrop, en schreef het volgende: “Hij viel niet alleen op door z’n rode haren, maar voornamelijk door zijn indrukwekkende, rauwe stem die hij liet horen tijdens de eerste strofen die hij a capella bracht. De verstilde opener maakte meteen indruk op de zaal, en deed ons vermoeden dat een van de beste dingen netjes verborgen was gebleven tot het einde van de avond. Wie dacht dat Gata de hele tijd rustige, gevoelige liedjes zou brengen, was eraan voor de moeite, want de breekbaarheid van de opener werd nadien definitief gebroken in nummer twee, waarin hij bij momenten vol emotie raasde en snauwde. Gata sprong en danste voortdurend terwijl hij zijn rhymes uitspuwde, wat alleen maar extra kracht gaf aan de performance. Na een stomende finale liet hij het publiek compleet onder de indruk achter.”

Ook Sound Track ambassadeur Lefto Early Bird is enthousiast: “Ik ben fan van de ambient vibe and vocal!”

Joël Francis

Joël Francis, the newest artist on the block, is here to improve the game. Samen met haar producer Shunin komt ze met haar eerste single ooit, ‘Get high’. Een project dat haar na aan het hart ligt. Niet alleen omdat het haar eerste single is, maar ook omdat dit nummer en het proces erachter staat voor de vooruitgang die ze tot nu toe heeft geboekt in haar muzikale reis. Joël Francis is een 22-jarige artiest die in Brugge woont en Drama studeert aan de Luca Hogeschool voor de Kunsten in Leuven.

Soul, jazz en pop, Joël Francis brengt het allemaal!

Kaat Van Stralen

Met wat letters in haar linkerhand en wat noten in de rechter, boetseert Kaat Van Stralen haar eigen kleinkunst-alfabet. Gestart als een timide soloproject, werd Kaat Van Stralen gezeefdrukt tot band-formaat met Melvin Slabbinck (drums), Luca Fazioli (gitaar), Faust De Vogelaere (bas), en Kaat zelf (vocals, dwarsfluit).

Zo maakt Kaat - als een losgeslagen kompas - je al zingend wegwijs door haar hersenkronkels, die zich afspelen op het decor van haar geboortestad. Kom mee draaien in de carrousel, of roep luid mee ’STOP MET WENEN’, dit is kleine kunst, onder de zelf-geweven wolken van Kaat.

Dansende Beren zag Kaat Van Stralen aan het werk in Nijdrop, en zag: “Met een aanstekelijke mengelmoes van (post)punk, kleinkunst en indierock gooide de zangeres hoge ogen met haar set. De eerste song van de avond opende met een zuivere gitaarriff en Van Stralen die ons innemend toezong, maar het nummer ontaardde al gauw in een explosieve, punky finale. “Taal Is God” werd relaxter en een stuk expressiever gebracht, waardoor het heel wat kracht had, maar “Stop Met Wenen” kwam binnen als een mokerslag. Op de tonen van een dreigend riffje en nerveuze percussie spuwde ze haar irritatie uit als een krolse kat. Naarmate het nummer vorderde, veranderde ze hoe langer hoe meer in een agressieve panter. Met schreeuwende uithalen en heel wat vitaliteit in haar bewegingen sloeg Van Stralen het publiek zelfverzekerd met verstomming. Van een stevige aftrap gesproken!”

Maquillage

Maquillage is een belgo-italiaanse shoegaze band. Gitaren, stofzuigers en fuzz zijn de hoofdingrediënten van hun muziek.

Sound Track ambassadeur Anne-Sophie Ooghe is alvast fan: “Lekkere shoegazy sounds, benieuwd naar de live show!”

Pear Tree

Pear Tree is een indie-popband uit Leuven met elementen van jazz, bossanova, soul en psychedelica. De muziek van Pear Tree is dromerig en poëtisch, zoals het gevoel van een zonsondergang of een wandeling onder straatverlichting. Pear Tree wil emoties vangen door middel van liedjes. Joanne komt uit Thailand en studeert in België. Ze zingt en bespeelt instrumenten sinds ze jong is en haalde de battles van The Voice Kids Thailand in 2017. Kai is Belgisch-Indonesisch en studeert al piano sinds jonge leeftijd. Hij is momenteel ook de drummer van Neptune Bloom. De twee ontmoetten elkaar en begonnen samen muziek te maken, waarbij ze altijd door de Pereboomstraat moesten lopen om elkaar te ontmoeten, wat hun bandnaam werd.

Luminous Dash ging langs in de Pereboomstraat (of daar toch in de buurt) voor een interview. Zo ontdekten we dat hun mix van indie pop, jazz, soul en bossanova vrij uniek is, zeker voor artiesten met hun jonge leeftijd, en dat ze hun banden vonden via een zoekertje op VI.BE!

Pelican Dealer

Pelican Dealer is het liefdeskind van de gebroeders Mulier uit Leuven en het West-Vlaamse duo Pyfferoen en Slabbinck. De band combineert beklijvende melodieën, verschroeiende gitaarriffs en tot nadenken stemmende teksten die de complexiteit van moderne relaties en de strijd van het menselijk bestaan verkennen. Pelican Dealer getuigt van onmiskenbare energie en passie en brengt een fris en scherp perspectief in het rockgenre.

Sound Track ambassadeur Anne-Sophie Ooghe hoorde “goede gitaren en refreinen, top!”

En? Je nieuwe favoriete artiest ontdekt? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want je kan deze op 9 december live aan het werk zien tijdens de Vlaams-Brabantse Sound Track finale in Het Depot! Tickets & info vind je hier.

Check zeker ook de playlist op VI.BE platform, waarin we alle finalisten verzamelden.

Promo adverteren

Reclame