VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Ontdek de Antwerpse Sound Track finalisten

Wil jij op 9 december helemaal voorbereid naar de Antwerpse Sound Track finale in Trix trekken? We got you! In dit artikel zetten we onze spotlights op de 8 finalisten, zodat jij weet wie voor jou dé Antwerpse sound van morgen mag worden!

13.11.23

Nieuws

Dat het voor de jury niet eenvoudig zou worden, werd al snel duidelijk tijdens de voorrondes in Het Bos, Concertzaak, JH Wollewei en JH De Moeve. Maar uiteindelijk werd er toch een straffe selectie van 8 namen samengesteld: Deadbeat Larry, Emma Hessels, Imaginary Sister, Mojo & the Kitchen Brothers, plush baby, RAPHA, Scottie en WASTE strijden op 9 december om 1 van de 3 plekjes als Antwerpse Sound Track laureaat.

Wil jij er ook bij zijn tijdens deze finale? Koop dan snel je ticket!

Deadbeat Larry

Deadbeat Larry is het muzikale bijproduct van een corporate burn-out, na tien jaar onder verschillende monikers en bands in de UK keert Larry terug naar zijn geboorteland België, waar enkele singles meteen door ‘Abattoir Anvers’ (Studio Brussel) werden opgepikt, en hij in December 2022 mee op tour ging met Zwangere Guy en Lander Ghyselinck voor hun nieuwe album ‘Pouriture Noble’. 

In Mei 2023 dropte hij zijn solo EP ‘Voor de centjes’ met features van o.a. Zwangere Guy, Pasi, Luie Louis, Scottie, Calya J, Joelle Francis, en meer.

Wat Dansende Beren zag tijdens de voorronde in Het Bos
“Vierde act van de avond was Deadbeat Larry die op blauwgestreepte kousenvoeten optrad. Elk nummer was raak dankzij betekenisvolle en intelligente teksten, die ook nog eens heel oprecht gebracht werden. Hij werkte al samen met Zwangere Guy en is daarnaast artist in residence bij Trix. Zijn Nederlandse rapteksten snijden allerlei serieuze onderwerpen aan, van burnout tot depressie. Ook de productie van de nummers konden we zeker smaken. Vanavond sprong “COOL AF” er voor ons uit als meest memorabele nummer dankzij de meezingbare tekst. Deadbeat Larry zocht ook vaak de interactie op met het publiek, wat ons vaak deed lachen. Had hij echt slecht geslapen of was dat gewoon een leuke bindtekst om zijn nummer “Melatonin” in te leiden? We weten het niet, maar we geloven hem hoe dan ook. Zo overtuigend was Deadbeat Larry.”

Emma Hessels

Emma Hessels is een 22-jarige zangeres uit Antwerpen. In haar slaapkamer maakt ze kleine liedjes waarin ze grootse, universele gevoelens als liefde en eenzaamheid bezingt. Haar muziek is een zoektocht naar identiteit en erkenning. Dat zoekende aspect vertaalt zich ook in haar geluid, dat moeilijk met één genre te labelen valt. Enkel haar soulvolle stem is een constante doorheen haar bescheiden oeuvre. Momenteel klinkt die stem vooral tussen twee muren, maar ze hoopt binnenkort haar project uit te breiden met een band waarmee ze haar muziek live kan brengen.

Sound Track ambassadeur Meskerem Mees omschreef Emma tijdens het luisteren als een ware "groeibriljant". Ontdek zelf waarom!

Imaginary Sister

Het Antwerpse indie folkduo Imaginary Sister creëert met minimalistische arrangementen en een zacht ruisende stem silhouetten van nummers. Kathy Vanhout en Vik Hardy schreven en namen hun debuutplaat op in een uiteenvallend appartement aan de Antwerpse Leien, tussen bestofte boeken, planten en krakende vloeren. Met microfoons naar afbladerende muren gericht is het karakter van de ruimte een onmisbare realiteit op het album.

De titel van het album "We became quite good at hesitating" verwijst naar het jarenlange samenwerken, aarzelen, schrappen en opnieuw beginnen van het duo dat na 8 jaar besliste om de pure en ruwe creativiteit te omarmen. Het resultaat is een collectie schetsmatig afgewerkte kortverhalen, gefluisterzongen door een stem die bij momenten doet denken aan Hope Sandoval of Jane Birkin.

Sound Track ambassadeur Steven Reynaert is alvast enthousiast: “Knappe songs. Mooie zangstem, minimale muzikale omkadering, maar altijd treffend. Ik ben fan!”

Dansende Beren trok dan weer naar de voorronde in JH Wollewei, en zag dat het goed was: Imaginary Sister kreeg de zaal volledig stil met hun breekbare kortverhalen. Zangeres Kathy Vanhout probeerde de menigte te begeesteren met haar zachte zoetgevooisde stem. Ze liet zien dat ze moeiteloos de hoogte in kon gaan, maar nog meer raakte ze wanneer ze stilletjes fluisterzong, zoals ze in het merendeel van de tijd deed. Gitarist Vik Hardy wisselde af tussen de akoestische en elektrische gitaar, en was op weinig foutjes betrappen in zijn dynamisch spel.”

Mojo & The Kitchen Brothers

Wat krijg je wanneer je vijf eclectische muziekfreaks samenbrengt, en hen aan de slag laat gaan met een mix van prog en psychedelica uit de sixties en seventies? Het resultaat moet heel erg dicht bij Mojo & The Kitchen Brothers liggen, en de band bewijst ook live telkens weer het publiek omver te kunnen blazen.

Luminous Dash trok naar de voorronde in Het Bos, en zag: “Het vijfkoppige Mojo and the Kitchen Brothers liet zich voor hun groepsnaam inspireren door de film Fargo. Hun sound klinkt dan weer helemaal jaren ’60 en ’70 met psychedelische accenten, progressieve riffs en een oorverdovende ritmesectie. Met drie gitaristen, een bassist met een bijzondere mimiek en stageact, en een zingende drummer pakte de band de volledige zaal in. Aangezien de mannen geïnspireerd zijn door jaren ’70 progrock, kregen we maar twee, heel lange nummers… Het eerste nummer was pure hardrock die rook naar Deep Purple en Black Sabbath, het tweede klonk meer als psychedelische progrock in de lijn van de eerste platen van Pink Floyd. Het knalde echt alle kanten uit, dit was dan ook veruit het energiekste wat we voorgeschoteld kregen.”

Of om het met de woorden van Sound Track ambassadeur Brent Vanneste te zeggen: “Love it! F*cking cool!”

plush baby

De pluizige baby van Caitlin Talbut (BLOND, BLUAI, Judith Kiddo) en Nicolas Anné (Saving Nico). plush baby zingt over batterijen tegen depressie, groene monsters, stelen van de rijken en volwassen worden. Zelfbewuste synthpop met opvallende vocals.

Naar aanloop van de voorrondes ging Luminous Dash langs voor een heus interview. Wij onthouden vooral dat het duo elkaar leerde kennen in de opleiding kleinkunst op het conservatorium van Antwerpen, en dat ze hun muziek omschrijven als weirdosynthindiefolkpop.

Sound Track ambassadeur Anne-Sophie Ooghe omschrijft het als “catchy, dansbaar, onvoorspelbaar... ik blijf luisteren!”.

RAPHA

RAPHA, geboren in 2001, was van jongs af aan met muziek bezig en heeft haar talent gekoesterd om een succesvolle muziekcarrière op te bouwen. Als jonge muzikante die al furore maakte, twijfelde RAPHA of ze professioneel verder zou gaan met muziek. Toch schreef ze zich in 2019 in bij Fabric Magic, waar ze in een koor zong. Fabric Magic bood haar de kans om haar muziekvaardigheden aan te scherpen en haar carrière een niveau hoger te tillen. Na een jaar in het koor kwam RAPHA als winnaar uit de bus in de MNM rising star-competitie die in oktober 2020 werd gehouden, en door die ontmoeting verzamelde ze de broodnodige moed om solo verder te gaan op een onbekend carrièrepad in de muziekwereld. In de zomer van 2021 kocht ze een Ukulele en begon ze haar eigen liedjes te schrijven.

Luminous Dash ging voor de voorrondes langs om RAPHA beter te leren kennen, en ontdekte dat de artieste houdt van muziek omdat het een plaats geeft aan zoveel gevoelens en gedachten. Artiesten kunnen mensen helpen in het plaatsen van hoe ze zich voelen. Het is heel therapeutisch op alle vlakken.

Dansende Beren ging naar de voorrondes, en zag “heerlijk dansbare popnummers in het Engels en het Frans. RAPHA’s lichtjes nasale stem voegde diepte toe aan de vrolijke liedjes. De enige teleurstelling was dat haar set te snel voorbij was, want we hadden nog lang geen genoeg van haar.”

Scottie

Hertier Hitimana, beter bekend als Scottie, wordt geboren in Antwerpen en groeit op in Antwerpen-Zuid. De rapper/zanger en producer begint al vroeg aan zijn carrière. Op 12-jarige leeftijd begint Scottie met beats maken en teksten schrijven.

Dankzij zijn brede muzikale opvoeding laat de jonge artiest zich duidelijk beïnvloeden door onder meer Afrikaanse muziek, soul muziek en hiphop uit de jaren '90/00’s. Deze brede muzieksmaak en zijn aparte stemgeluid maken hem - nu al - tot een van de meest veelzijdige hiphopartiesten in België.

WASTE

WASTE is een metaforische schreeuw van vernielzucht en melancholie. Terwijl de roep weerklinkt in de Antwerpse - Aarschotse muziekscene, bestaat hun ware aard uit vlammende noise, grunge en donkere post-punk.

Verwacht melancholische zang met manische uitbarstingen, strak pompende drums, zware baslijnen en gierende gitaren wanneer je deze band het podium ziet afbreken. Verhalen over verwaarlozing, woede, waanzin en trauma vloeien samen in een pittige cocktail van waanzin. De duistere en onuitgesproken sferen van de wereld, opgediend op een presenteerblaadje.

En? Je nieuwe favoriete artiest ontdekt? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want je kan deze op 9 december live aan het werk zien tijdens de Antwerpse Sound Track finale in Trix! Tickets & info vind je hier.

Check zeker ook de playlist op VI.BE platform, waarin we alle finalisten verzamelden.

JBL: Martin Garrix Music Academy

Reclame