VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

All Areas Acces: een Mockup voor toegankelijke locaties

All Areas Acces: een Mockup voor toegankelijke locaties

Het door de Europese Commisie gefinancierde AAA-project richt zich op het verbeteren van toegankelijkheid van niet-institutionele live podia voor mensen met een “gehoorbeperking”. Binnen dit kader zal het Belgische KRANKk deelnemen aan een 5-daagse artistieke residentie in VK (Brussel).

16.10.23

Nieuws

Het project richt zich op het bestuderen, testen en verspreiden van goede praktijken gericht op het verbeteren van toegankelijkheid van niet-institutionele live podia voor mensen met een “gehoorbeperking”. Deze definitie is ook onderdeel van het onderzoek, aangezien velen zichzelf zien als personen die behoren tot een taalminderheid, in plaats van “met een beperking”; daarom zullen we vanaf nu verwijzen naar “dove mensen”. Parners in het project zijn Ausgang srl (Monk Club) - Rome, Italië, Beit Company - Brussel, België,  Acesso Cultura - Lissabon, Portugal en Keepon Live - Milaan, Italië.

De partners zullen in vier stappen samenwerken.

1. Studie

Elke partner zal, in samenwerking met belanghebbenden, de dovengemeenschap, culturele actoren, technici en dove professionals, informatie verzamelen over behoeften en mogelijke oplossingen. Partners zullen de problemen benadrukken waarmee dove mensen worden geconfronteerd en mogelijke oplossingen die in live-locaties kunnen worden geïmplementeerd.

2. Mock-up: artistieke residentie en liveconcert

Een team van kunstenaars en een coach nemen deel aan een vijfdaagse artistieke residentie, met als doel een performatieve show neer te zetten die zowel een horend als een doof publiek kan betrekken. De show zal vertegenwoordigd zijn in twee live-avonden in de VK in Brussel en in de MONK in Rome. Het evenement maakt het ook mogelijk om feedback van het publiek te verzamelen over de werking van de geïmplementeerde oplossingen en hun ervaring van de show zelf. KRANKk zal deelnemen aan een vijfdaagse residentie in de VK van 27 december tot en met 1 december. En zal 2 concerten geven: op 2 december in VK, Brussel en 3 december in Monk, Rome. 

3. Verspreiding en promotie

De partners evalueren de impact en haalbaarheid van de geïmplementeerde maatregelen, stellen een lijst op van barrières die kunnen worden geëlimineerd en stellen oplossingen voor om problemen met live-evenementen aan te pakken. De lijst met suggesties zal worden verspreid via een Europees netwerk van clubs en live-evenementen. Een follow-up zal de analyse laten zien van de impact van het functioneren van de geïmplementeerde praktijken en hun repliceerbaarheid in andere ruimtes. De eindevaluatie van het project zal verspreiding na het project op meerdere locaties mogelijk maken en de mogelijkheid bieden om barrières en problemen bij het gebruik van liveshows, die verband houden met andere soorten handicaps, aan te pakken

4. Creëren van een toegankelijkheidsnetwerk

AAA wil een startpunt zijn, een manier om te bewijzen dat het mogelijk is om muziekruimtes te verbeteren en ze echt voor iedereen toegankelijk te maken. Direct na de eerste resultaten van het onderzoek en na het verzamelen van feedback tijdens de live-evenementen is het de bedoeling om een ​​netwerk van clubs en festivals te creëren om het tijdens AAA ontwikkelde evenementenmodel te repliceren

Alle info hier

Promo adverteren

Reclame