VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Ufuk Demir: “C-mine is een kweekvijver vol talent”
© annika wallis

Ufuk Demir: “C-mine is een kweekvijver vol talent”

We haalden Ufuk Demir vorig jaar al eens voor de microfoon voor VI.BE Ongehoord. Ondertussen heeft de aarde er een volle rotatie opzitten en komt met de nieuwe lente een nieuw geluid. Niet dat van ruisende bomen die zich staande trachten te houden in een voorjaarsstorm, wel van een frisse sound uit C-mine Genk, waar Ufuk sinds kort de honneurs van curator waarneemt. En met het tienjarige jubileum van het ‘Little Waves’-festival vonden we het opportuun om hem ten tweeden male te spreken.

sven de potter

18.04.24

Features

Dit interview vond plaats, een paar dagen voor het Little Waves festival, het tweedaagse muziekfeest waar het kruim van de electronica/indie/dj scene zijn opwachting maakt en C-mine herschept – of al heeft omgetoverd – tot een bijzonder fijne danstempel. Ufuk Demir is wat je noemt de som van een grote passie voor muziek en een bijzondere daadkracht. Zijn muzikale parcours leest als een coming-of-age-verhaal, een vertelling waar mensen naar hartenlust uit kunnen sampelen.

“Mijn plek hier in C-mine sluit best wel mooi aan bij het parcours dat ik al aflegde,” vertelt Demir. “Als student ben ik – ook alweer zolang geleden – in Antwerpen begonnen met het organiseren van de events ‘Mint’ en ‘Champion Sound’. Omdat ik vond dat er voor studenten die zich niet konden vinden in de commerciële donderdagavonden, dé avond waarop studenten uitgaan, wou ik een waardig alternatief op poten zetten. Hence, Mint. Champion Sound begon als een wedstrijd voor beatmakers en producers, en groeide later uit tot een platform dat vandaag ook aandacht schenkt aan het educatieve luik. We organiseren workshops, talks, etc. en gaan daarin heel breed. Zo organiseerden we in 2022 het Female Producer Camp in Trix, een groot succes. Ook aan de jaarlijkse Champion Sound Beat Battles heb ik fijne herinneringen. Naast Champion Sound ben ik een aantal jaar geleden als boeker aan de slag gegaan bij Colorz Agency, een boekingskantoor voor live acts en dj’s. En ik ben zelf dj en freelancer binnen de muzieksector.”

Dat is een hele boterham. Ondertussen zit je alweer op een andere stek, als curator bij C-mine. Van Antwerpen naar Limburg. Was het een bewuste keuze om terug iets in Limburg te vinden of meer een kans die op je pad kwam, met als bijzaak dat het in Limburg is?
“Het was echt wel een een bewuste keuze om terug naar Limburg te verhuizen. Ik was dat eigenlijk al van plan voor ik over de vacature bij C-mine hoorde. Ik heb met heel veel plezier 15 jaar in Antwerpen gewoond en heb er heel wat kennis opgedaan over het reilen en zeilen van de muzieksector. Ik vind het belangrijk om die kennis nu met anderen te delen. C-mine is een unieke plek die geschiedenis ademt, maar evengoed ook een creatieve hotspot is die investeert in de toekomst van kunstenaars en artiesten. Als kleinzoon van een mijnwerker voelt het ook aan als een full-circle moment om bij C-mine als programmator te kunnen werken.”

C-mine is een unieke plek die geschiedenis ademt, maar evengoed ook een creatieve hotspot is die investeert in de toekomst van kunstenaars en artiesten.

ufuk demir

From cité to city

“Wat programmeren betreft voor C-mine heb ik wel een duidelijke visie. Ik vertrek vanuit C-mine’s motto “Radicaal cité tot internationale top”. Binnen het aanbod probeer ik een gezonde mix van gevestigde en opkomende artiesten te creëren, met oog voor lokaal talent. Ik zou graag een muzikale brug slaan naar de diverse gemeenschappen in Genk, zoals de Turkse, Italiaanse, Marokkaanse, Griekse en andere. Het doel is om een gevarieerd muzikaal aanbod te presenteren dat voor iedereen aantrekkelijk is. Een mix van traditionele sazvirtuozen, het verkennen van moderne muziekgenres die verweven zijn met traditionele klanken, en de ondersteuning van de bloeiende hiphopcultuur, die in het leven van jongeren hier een belangrijke rol speelt.”
 

Ik zou graag een muzikale brug slaan naar de diverse gemeenschappen in Genk, zoals de Turkse, Italiaanse, Marokkaanse, Griekse en andere.

ufuk demir

“Genk is een heel diverse stad: hier wonen meer dan 100 nationaliteiten en meer dan de helft van de Genkenaren is van andere origine. C-mine is een open huis voor iedereen. Ik vind het belangrijk om die diversiteit ook binnen onze muziekprogrammatie te implementeren. Zo kan je de komende maanden naast Nederlandstalige muziek (denk aan Brihang en Madou en Oerhert) ook genieten van de muziek van Cellini, een muzikant met Italiaanse roots of Meral Polat Trio, een jazzgroep met Koerdische invloeden. Dit uit zich ook in andere vormen. Resident Benjamin Boutreur zal bijv. in de Griekse gemeenschap van Genk onderzoek doen naar de volksmuziektraditie van de provincie Epirus in Griekenland.”

Wat is je visie op talentontwikkeling, vooral dan hier in de streek?
“Bij C-mine is er een residentiewerking die hard inzet op lokaal talent. Onze residenten krijgen een plek waar ze kunnen creëren, maar even goed hun nieuwste show kunnen repeteren en try-outen. Naast de infrastructuur proberen we hen ook op andere manieren te ondersteunen: van netwerkmomenten met managers, boekers en labels tot het informeren over de zakelijke kant van de muzieksector.”
 

Onze residenten krijgen een plek waar ze kunnen creëren, maar even goed hun nieuwste show kunnen repeteren en try-outen.

ufuk demir

Hoe zie jij zelf je toekomst in de muziek? 
“Ik ben iemand die z’n job graag goed doet. Om niet te veel hooi op mijn vork te nemen, heb ik het dj’en op een lager pitje gezet. Ik ben zeker van plan om dit in de toekomst terug op te pikken en misschien zelfs ook werk te maken van een eigen release als producer.”

Daar zijn we nu al benieuwd naar. De meeste lezers kunnen je al kennen van Champion Sound. Hoe gaat het daar nog mee?
“We hebben onze beat battles voor onbepaalde duur on hold gezet. Champion Sound is altijd een beetje een passieproject geweest waar ik me vrijwillig voor ingezet heb. Bij de organisatie van zo’n wedstrijd komt altijd heel wat kijken; en aangezien we het belangrijk vinden om dit op een kwalitatieve manier te doen, hebben we er door de drukte van onze huidige jobs en andere persoonlijke verplichtingen voor gekozen om de battles te pauzeren. We blijven wel inzetten op onze workshops. Zo kun je deze zomer naar onze jaarlijkse Producer Camp in Antwerpen i.s.m.Trix.”

Little Waves, big names

We zien op de affiche van Little Waves Selda Bağcan staan, 75 en de ongekroonde koningin van de Turkse protestsong. Wat heb je met haar?
“Ik heb Selda’s muziek als kind leren kennen dankzij mijn ouders. Ze heeft een prachtige stem en haar teksten brengen een sterke boodschap. Haar muziek werd trouwens al gesampled door hiphopsterren Dr. Dre en Yasiin Bey (fka Mos Def), twee persoonlijke helden. In 2018 gaf ze een legendarisch optreden in de AB. Ik mocht toen een dj-set spelen voor en na haar show. Die show is mij enorm bijgebleven. Het is dus extra speciaal om haar nu zelf in Genk te mogen verwelkomen.”

Hoe blijf jij op de hoogte van alles wat er leeft … het verhaal van het bos en de bomen. 
“Als programmator is het belangrijk om een goede relatie te onderhouden met boekers, managers en labels. Zo ben ik steeds op de hoogte van release- en tourplannen. Dankzij mijn mailbox en het internet (muziekblogs, dj-sets en playlists) ontdek ik dagelijks ook nieuwe muziek. Als programmator ga ik ook regelmatig op prospectie bij andere concertzalen en verschillende showcasefestivals zoals Fifty Lab, We Are Open en ESNS.”

Vanavond en morgen kan je in C-mine in Genk terecht voor Little Waves. Op het programma: Selda Bağcan, Tiga, Jungle By Night, Lander & Adriaan en nog veel meer. Tickets & info.

Sabam mei

Reclame