VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Ga met korting naar Unwrap en ontdek de toekomst van muziek en entertainment
  • 12 - 14 okt.

  • Nelson Mandelaplein 2, Kortrijk

Ga met korting naar Unwrap en ontdek de toekomst van muziek en entertainment

Op 12 en 13 oktober vindt in Kortrijk de derde editie plaats van UNWRAP., dé conferentie over de toekomst van digitaal entertainment. Met op het programma ook een heleboel muziekgerelateerde talks. Wie een ticket via VI.BE koopt, krijgt een korting van 20% op de ticketprijs.

Op 12 en 13 oktober vindt in Kortrijk de derde editie plaats van UNWRAP., dé conferentie over de toekomst van digitaal entertainment. Op het programma staan ook een heleboel muziekgerelateerde talks. Wie zijn ticket via VI.BE koopt, krijgt een korting van 20% op de ticketprijs.

De UNWRAP Industry Days brengen professionals uit de game-, muziek-, film- en media-industrie samen. De conferentie toont de nieuwste trends in games, muziek, film, media en - bovendien - het onaangeboorde potentieel van hun cross-overs. De carrièrebeurs brengt werkzoekenden in contact met bedrijven die op zoek zijn naar vaardigheden, terwijl netwerkevenementen de kiem vormen voor geweldige samenwerkingen. Voeg afterparties en concerten (o.a. Gameboyz II Men) toe aan die mix en je hebt de ideale setting voor professionals uit de industrie om te ontspannen terwijl ze hard werken aan hun toekomstige projecten.

Op het programma staan ook een aantal topics die specifiek gaan over de relatie tussen muziek en nieuwe technologie. Een overzicht van reeds bevestigde talks:

Talks

De muziekeconomie van de toekomst: gedurfde waardecreatie - Michael Pelczynski

Het huidige model van muziekstreaming ligt al een hele tijd onder vuur. Met de regelmaat van de klok lezen we berichten over streamingfraude, het model zou enkel werken voor supersterren en opkomende artiesten benadelen, en vooral: songwriters en artiesten vinden dat ze véél te weinig betaald krijgen voor hun streams. 

Maar welke alternatieven zijn er? Hoe ziet de toekomst van muziekstreaming eruit? Dat zijn de centrale vragen in deze talk. Michael Pelczynski, tot voor kort Vice President of Strategy bij SoundCloud, komt zijn visie op die toekomst uit de doeken doen. Michael stond aan de wieg van de Fan Powered Royalties die Soundcloud lanceerde: een totaal nieuwe manier om streaminginkomsten te verdelen, die transparanter en fairer zou moeten zijn dan het huidige model dat Spotify en co. hanteren. Bovendien lanceerde hij een hoop tools om artiesten en fans op Soundcloud beter met elkaar te verbinden en om onontdekte artiesten aan de oppervlakte te brengen. Het voornaamste doel: meer waarde creëren voor artiesten.

Hoe kijkt een van de meest vooruitstrevende streamingplatforms naar de toekomstige waardeketen in de muziekindustrie? Dat kom je in deze talk te weten.

AI in muziek: een zo volledig mogelijke stand van zaken - Declan McGlynn

Twee jaar geleden had iedereen nog de mond vol over metaverses, blokchain, NFTs en web3, het afgelopen jaar was AI hét topic in zowat elke sector, dus ook in de entertainmentindustrie. Van ‘AI gaat artiesten overbodig maken’ tot ‘AI helpt het creatieve proces vooruit zoals nooit tevoren’ en alles ertussenin: de discussies laaiden vaak hoog op.

Het AI-landschap verandert razendsnel, dus een stand van zaken opmaken is een onmogelijke opdracht. Toch gaat Declan McGlynn de uitdaging aan. Waar staan we vandaag? Welke tools kunnen in welke fase van het creatieve proces ingezet worden? Welke kansen biedt AI voor muziek, en welke valkuilen moeten we zien te vermijden? Op deze vragen geeft Declan het antwoord. Hij is  journalist, consultant en content creator op het gebied van muziektechnologie en werkte voor Rolling Stone, Resident Advisor, Universal Music Group, DJ Mag, Native Instruments en Ableton. Hij heeft ook een eigen nieuwsbrief over muziektechnologie genaamd Future Filter. Voor Water & Music, de onderzoekscommunity rond de toekomstige muziekbusiness, volgt Declan alle ontwikkelingen rond AI op.

Een muziekfestival runnen met AI: de Lokerse Feesten case - Steven Latré

In alle AI-discussies van de afgelopen maanden ging het heel vaak over de impact van generatieve AI (ChatGPT, MidJourney etc.) op het creatieve proces. Maar de mogelijke toepassingen van AI in de muziekindustrie gaan natuurlijk veel verder dan dat. Tools die bv. gepaste playlists suggereren op basis van biometrische gegevens of je aanraden naar welke concerten je zeker moet gaan kennen we al langer. Maar kan je ook een muziekfestival organiseren met behulp van AI? Bij de Lokerse Feesten denken ze alvast van wel.

Steven Latré is een AI-expert by day en een festivalorganisator by night. Hij is vice president Machine Learning en AI bij het onderzoekscentrum imec (wereldtop in onderzoek naar nano-elektronica en digitale technologie) en professor aan de Universiteit Antwerpen. Daarnaast is hij persverantwoordelijke bij de Lokerse Feesten, maar hij brengt er uiteraard ook zijn AI-expertise mee binnen.

AI ondersteunt de organisatoren van de Lokerse Feesten vandaag al op een aantal vlakken: van het inschatten of voorspellen van ticketverkoop over het modelleren van publieksflows tot het gerichter inzetten van marketingcampagnes. Maar de mogelijkheden gaan nog een stuk verder, zoals zal blijken tijdens deze talk. In deze talk leggen we uit wat AI is en - vooral - wat het niet is, en hoe je als festivalorganisator praktische hulpmiddelen kan inbouwen om gerichtere keuzes te maken.

Moeten nu ook festivalorganisatoren beginnen vrezen voor hun job? Steven Latré brengt je tijdens Unwrap het antwoord.

Het belang van muziek voor gaming - Ben Parker

Film Fest Gent zet dit jaar voor het eerst gamemuziek centraal tijdens zijn jaarlijkse concert. De Grammy’s reikten vorig jaar voor het eerst een aparte award uit voor een game soundtrack. Het is duidelijk: de aandacht bij het grote publiek voor muziek in videogames is snel aan het groeien. 

Logisch ook, want muziek is al heel lang een van dé drijvende elementen achter een succesvolle game. De soundtracks van Assasin’s Creed, Final Fantasy of The Legend of Zelda zijn redelijk - euhm - legendarisch, en ook Belgische games als Space Pirate Trainer of Shredders besteden bovengemiddeld veel aandacht aan de juiste muziek op het juiste moment.

Wat maakt de band tussen muziek en games zo nauw? Wat is een goede game soundtrack? Wat moet je in huis hebben om een goeie game soundtrack componist te zijn? Daarover praat Ben Parker tijdens Unwrap. Hij is lead music producer bij Laced, een bedrijf uit de UK dat gespecialiseerd is in het creëren of licentiëren van muziek en audio voor games. Laced brengt ook al jarenlang game soundtracks uit op vinyl, van o.a. Doom, Resident Evil, Street Fighter, Tekken of Far Cry.  

Web3-toepassingen in muziek en gaming - Pal Chohan

Als muziek, gaming en blockchain-technologie ergens samenkomen, dan is het wel bij Pixelynx. Het bedrijf werd opgericht door oa Richie Hawtin en deadmau5 met als doel een ecosysteem te bouwen waarin artiesten en fans elkaar beter kunnen vinden, muzikale ervaringen kunnen delen en waar artiesten fair vergoed kunnen worden voor het gebruik van hun muziek. Pixelynx is voornamelijk bezig met het bouwen van de tools die dit allemaal mogelijk moeten maken, en die tools zijn voornamelijk gebaseerd op blockchain-technologie.

Hoe dat precies in elkaar zit, komt Pal Chohan uitleggen, Vice President Audio Systems & Music bij Pixelynx. Hij is zelf DJ en producer en lanceerde eerder al tools als SendMusic of Mawf, een AI-gestuurde synthesizer die hij ontwikkelde voor TikTok.


Panels

Waardecreatie door muziek - van streaming tot gaming

Dat traditionele inkomstenmodellen in de muzieksector al een tijd onder druk staan, is een understatement. De spanningen tussen verschillende stakeholders in de waardeketen lopen vaak hoog op en de discussies over fair pay blijven actueel. 

Als het huidige model niet langer houdbaar is, hoe moet een nieuw, gezond en gediversifieerd verdienmodel voor artiesten er dan uitzien? Zijn er inkomstenbronnen die vandaag nog onvoldoende aangeboord worden? Hoe kan de relatie tussen artiesten en fans verder uitgebouwd worden om meer waarde te creëren? Hoe gaan we om met de kansen en uitdagingen die technologische ontwikkelingen bieden? En hoe zal het huidige streamingmodel zich verder ontwikkelen?

Maarten Walraven (Music x, Water & Music academy) discussieert over deze vragen in een panel met o.a. Katherine Bassett (community lead Water & Music), Michael Pelczynski (zie hierboven) en Thijs Verhulst (Business Development Manager Benelux, Warner Music).

De toekomst van muziek is immersief

Democrazy en 404 openen een nieuwe concertzaal waar immersive audio & video centraal staan, ISE en Camille treden op in Roblox, AB werkt aan een AR-ervaring rond 50 jaar hiphop en N9 laat heavy gitaarbands optreden in een game-omgeving. Allemaal voorbeelden van immersieve, virtuele of hybride muziekbeleving. Hoewel we er nog niet massaal voor lijken te vallen, raken nieuwe vormen van live muziek steeds meer ingeburgerd.

Op Unwrap verkennen we de mogelijkheden van immersieve muziek. Wat is immersive audio precies en hoe ver staan we vandaag? Dat horen we van Steven Maes, eigenaar van Motormusic studio en docent/onderzoeker bij PXL-Music. Hoe kan gametechnologie ingezet worden om muziekbelevingen te versterken? Dat vertelt Vicky Vermeulen ons, hoofd onderzoek bij de wereldbekende game-opleiding Digital Arts & Entertainment aan Howest. Welke tools hebben artiesten nodig om immersieve ervaringen te bouwen, hoe kunnen ze ermee experimenteren en welke rol kan een concertzaal daarin spelen? Daarover heeft Jos Feijen, directeur bij Effenaar (Eindhoven) en drijvende kracht achter Hybrid Music Vibes, heel wat te vertellen.

Neen, we gaan niet met z’n allen alleen nog maar concerten beleven in VR (ook dat bewijzen we tijdens Unwrap met concerten en afterparties ism Wilde Westen), maar we verkennen wat vandaag al kan in de toekomst mogelijk zal zijn.

We houden je op de hoogte van het verdere programma dat binnenkort wordt aangekondigd. Wie via VI.BE een ticket koopt, krijgt 20% korting. Early birds kosten €210 tot 30/08. Vanaf 31/08 kosten tickets €235.

Heb je interesse? Mail dan naar roel@vi.be

Op 14 oktober is er ook nog UNWRAP Play Day, bedoeld voor gameliefhebbers en hun vrienden en familie. Er zijn gametoernooien, esportwedstrijden en interactieve ervaringen. 

Alle info: https://www.unwrap.be/

Datum

12 oktober 2023 14:00 tot 14 oktober 2023 02:00

Adres