VI.BE

Werken met de KVR

De Kleine Vergoedingsregeling (KVR) werd in 2003 in het leven geroepen als makkelijke manier om artistieke prestaties te vergoeden. Vooral voor opdrachten tegen een eerder lage vergoeding, die zeer vaak in het zwart werden uitbetaald, biedt de KVR een uitstekende én legale oplossing. 

16.01.20

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Als je per jaar een beperkt aantal artistieke prestaties levert tegen een beperkte vergoeding, en daarnaast ook nog een andere job hebt waar je sociale bescherming mee opbouwt, dan kan je gebruik maken van de KVR. Een aantal termen in de voorgaande zin zijn enorm belangrijk:

  • beperkt aantal: je mag slechts 30x per jaar gebruik maken van de KVR. Bovendien mag je niet langer dan 7 dagen na elkaar voor dezelfde opdrachtgever werken.
  • artistieke prestaties: de KVR kan je enkel gebruiken voor ‘de creatie en/of uitvoering of interpretatie van artistieke oeuvres in de audiovisuele en de beeldende kunsten, in de muziek, de literatuur, het spektakel, het theater en de choreografie’. Soms bestaat er twijfel of een prestatie creatief is of niet: optreden is dat zeker wel, maar workshops of muziekles geven is dat bv. niet. Indien je niet zeker bent of een bepaalde opdracht onder deze definitie valt, moet je te rade gaan bij de Commissie Kunstenaars. Die stelde een lijst op waaruit moet blijken wat artistiek is en wat niet.
  • beperkte vergoeding: per opdracht mag je per dag max. € 134,63 (bedrag 2022) per persoon verdienen. Een band met 4 leden mag dus 4 x € 134,63 verdienen per optreden. Op een jaar mag je max. € 2.692,64 (bedrag 2022) verdienen. Let op: als je dat jaarbedrag deelt door de 30 toegelaten prestaties kom je gemiddeld aan € 88,08 per prestatie. 
  • sociale bescherming: aangezien de KVR een forfaitaire kostenvergoeding is, en dus geen loon, is die vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en belastingen. Het bedrag dat je ontvangt, kan je dus netto in je zak steken, maar je bouwt er ook geen enkele vorm van sociale bescherming mee op. Je spaart m.a.w. niet voor je pensioen, eventuele werkloosheidsuitkering … 

Om de KVR te kunnen gebruiken, moet je een kunstenaarskaart hebben. Die vraag je aan via het online platform artist@work. Ook de prestaties waarvoor je van de KVR gebruik wil maken, moet je voor aanvang van de opdracht aangeven op artistatwork.be. Als je nog met de papieren versie werkt, laat je het prestatieblad steeds aftekenen door de organistor. Ook dit dient voorafgaand in orde te worden gebracht zodat je kan aantonen dat je legaal aan het werk bent.

Moet iedereen dan maar zo snel mogelijk een kunstenaarskaart aanvragen? Hangt er een beetje van af wat je precies doet. Ben je een ‘gewone’ uitvoerende muzikant (zanger, gitarist, drummer, bassist …) dan kan je zonder problemen met de KVR uitbetaald worden en vraag je het best als de bliksem zo’n kaart aan. Trouwens: als alle leden van je band zich willen laten uitbetalen met de KVR voor een optreden, dan moeten ze allemaal een kunstenaarskaart hebben. De kunstenaars kaart is namelijk persoonlijk en geldt nooit voor een groep. Ook als je live elektronische muziek brengt, is er geen probleem en vraag je zo’n kaart aan.

Voor dj’s is er minder goed nieuws: de Commissie Kunstenaars ziet dj’en niet als artistieke prestatie; je kan dus geen gebruik maken van de KVR om je dj-sets te laten vergoeden. 

Ook als je een werkloosheidsuitkering krijgt, kan je gebruik maken van de KVR. De dagen waarop je geld verdient via de KVR, moet je aanduiden op je controlekaart. Je krijgt voor die dag geen werkloosheidsuitkering. Je kan de KVR voor eenzelfde opdracht ook niet combineren met een andere vorm van kostenvergoeding, zoals een vrijwilligersvergoeding of een kilometervergoeding.

Aangezien de KVR een forfaitaire kostenvergoeding is, ben je voor deze vergoeding vrijgesteld van belastingen, sociale bijdragen en btw. Je bouwt er dan ook geen rechten mee op. Voor mensen die regelmatig optreden voor redelijk hoge gages is de KVR daarom niet altijd de beste optie. Als je geen job hebt waar je sociale bescherming mee opbouwt (als werknemer) evenmin.

Antwoorden op veelgestelde vragen over de KVR vind je hier

Een vraag over jouw situatie? We geven je ook in coronatijden persoonlijk advies via chat / mail / videochat.

VI.BE werkt voorlopig nog van thuis uit. Maak een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.