VI.BE

Update tijdelijke werkloosheid

Een belangrijke ontwikkeling voor mensen die als werknemer werken met korte contracten, bv. via een SBK of interimkantoor.

07.04.20

Nieuws

Tot nu kon enkel een beroep worden gedaan op tijdelijke werkloosheid indien er sprake was van opschorting van de arbeidsovereenkomst. Als freelancer moest je voor een langere tijd tewerkgesteld zijn, en na de crisis bij dezelfde werkgever terug aan de slag kunnen, om beroep te doen op tijdelijke werkloosheid. Dit betekende dat freelancers die tewerkgesteld waren met dagcontracten of contracten van korte duur uit de boot vielen indien het evenement niet doorging en de overeenkomst volledig verbroken werd.

Daar is nu verandering in gekomen. Voortaan kan je ook terugvallen op tijdelijke werkloosheid indien je een arbeidsovereenkomst afgesloten hebt op een moment dat het nog niet duidelijk was of je opdracht al dan niet zou doorgaan. 

Voorbeeld: 
Je hebt op 10 maart een arbeidsovereenkomst afgesloten met een SBK (bv. Amplo) voor een concert dat zou plaatsvinden op 15 april. Het concert wordt geannuleerd en de arbeidsovereenkomst wordt geschorst. Op 10 maart zag het er nog niet naar uit dat het optreden niet zou plaatsvinden, aangezien de coronamaatregelen toen nog niet van kracht waren. Je maakt bijgevolg kans om terug te vallen op tijdelijke werkloosheid.

Dit is helaas niet voor iedereen goed nieuws. Indien je enkel een akkoord had met de organisator, maar nog geen arbeidsovereenkomst opgemaakt werd, val je nog steeds uit de boot. Arbeidsovereenkomsten mogen ook niet retroactief worden opgemaakt en de RVA blijft hier ook op toezien.

Voorbeeld:
Je hebt op 20 februari een aanbieding ontvangen om een concert te spelen op 15 april. Je hebt hier op toegezegd, maar je sloot nog geen arbeidsovereenkomst via jouw SBK. Je kan helaas niet terugvallen op tijdelijke werkloosheid. 

Om toegang te kunnen krijgen tot tijdelijke werkloosheid, neem je het best zo snel mogelijk contact op met jouw SBK of interimkantoor. Om te kunnen genieten van een uitkering ga je langs bij je vakbond of de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen indien je niet bij een vakbond aangesloten bent.
 
Voor alle up to date info kan je nog steeds terecht bij Cultuurloket. Alle meest gestelde vragen werden gebundeld in deze FAQ. Met extra vragen over je persoonlijke situatie kan je ook bellen naar de coronalijn (02 534 18 24).
 

Replay: Webinar tijdelijke werkloosheid tijdens de coronacrisis - update

Repetitieruimtes launch

Reclame