VI.BE

PlayRight inde € 1.9 miljoen naburige rechten in buitenland

PlayRight inde in 2019 in het buitenland een recordbedrag aan naburige rechten voor Belgische artiesten.

15.01.20

Nieuws

PlayRight, de beheersvennootschap voor naburige rechten voor uitvoerende kunstenaars, inde in 2019 een recordbedrag van € 1.9 miljoen in het buitenland. Het gaat dan om de buitenlandse exploitatie van de prestaties van Belgische kunstenaars die bij PlayRight zijn aangesloten.

Als je lid wordt of bent bij PlayRight, kan je hen een mandaat geven om jouw naburige rechten wereldwijd te beheren. Via samenwerkingen met zusterverenigingen in het buitenland kunnen ze dan de nodige vergoedingen gaan innen als jouw repertoire in het buitenland wordt gebruikt (bv. als een opname waarop je hebt meegespeeld op een buitenlands radiostation wordt gedraaid). 

Van de € 1.9 miljoen die PlayRight inde, is € 1.4 miljoen afkomstig uit het gebruik van muziek; de overige € 500.000 komt uit de audiovisuele sector. Het grootste deel werd geïnd in Frankrijk (€ 875.000), gevolgd door Nederland, Duitsland, de VS en de UK. De internationale rechten worden in 2 schijven uitbetaald: 1 schijf in februari 2020, de andere in augustus 2020. Bij elke verdeling ontvangen de aangesloten artiesten een overzicht van waar hun rechten vandaan komen (land, vennootschap), het referentiejaar (jaar van exploitatie en/of distributie), en de werken die rechten hebben opgeleverd.

Dit recordbedrag aan geïnde rechten in het buitenland wijst er volgens PlayRight op dat er steeds meer Belgisch repertoire in het buitenland wordt afgespeeld. De beheersvennootschap maakt zich sterkt dat het record in 2020 opnieuw verbroken wordt.


Blijf je graag op de hoogte van sectorspecifiek nieuws en trends in de muziekindustrie? Schrijf je in voor onze sectormailing en we sturen geregeld updates jouw richting uit.

Promo adverteren

Reclame