VI.BE

Nieuwe Sabam-vergoeding voor gratis livestreams

Sabam voorziet een extra vergoeding voor leden die een livestream spelen tijdens de coronacrisis.

10.07.20

Nieuws

Ben je lid bij Sabam en heb je tussen 13 maart en 31 augustus 2020 een gratis livestream gespeeld? Goed nieuws, want per gratis livestream van minstens 10 minuten kan je aanspraak maken op een forfaitair bedrag van:

  • 15 euro voor een livestream van meer dan 10 minuten

  • 45 euro voor een livestream van meer dan 20 minuten

  • 75 euro voor een livestream van meer dan 60 minuten

Daarbij komt ook nog een vergoeding van 0,001 euro per view. Wanneer je aangesloten bent als dj of producer, kan je ook livestream sets aangeven. Iedereen moet de volledige tracklist toevoegen net zoals bij liveconcerten. Als je een dj-set hebt gespeeld met eigen tracks, maar ook met tracks van andere producers, zal je niet de volledige vergoeding zelf kunnen innen. De forfaitaire vergoeding wordt dan verdeeld onder de auteurs/componisten van de songs in je set. 

De livestream sessies kan je tot en met 30 september 2020 aangeven via de applicatie MyPlaylist binnen de eServices van Sabam. Daar is nu een nieuw tabje ‘Livestream concert Covid-19’ toegevoegd. Je moet wel aantonen dat een publiek werd bereikt, bijvoorbeeld door een screenshot mee te sturen van het Facebook event, de YouTube livestream, … De vergoeding voor gratis livestreams zou in de periode van december 2020 worden verdeeld.

Voor betalende livestream verandert er niets. Je hoeft hiervoor niets te doen want het is aan de organisatoren om deze aan te geven bij Unisono. Zij moeten de lijst met gespeelde werken doorgeven en de factuur betalen.