VI.BE

Major labels draaien $ 1 miljoen omzet per uur uit streaming

Uit de fiscale cijfers voor het jaar 2019 blijkt dat de 3 major platenfirma’s (Universal Music Group, Sony Music Group en Warner Music Group) gezamenlijk $ 8,4 miljard omzet haalden uit streaming alleen.

26.02.20

Nieuws

Het voorjaar is traditioneel de tijd van de cijfertjes, maar de jongste resultaten van de major platenfirma’s doen toch even duizelen. Music Business Worldwide becijferde dat de 3 majors samen in 2019 maar liefst $ 15 miljard omzet haalden uit de exploitatie van opnames. $ 8,3 miljard daarvan is afkomstig uit streaming. In 2018 was dat nog $ 6,9 miljard; een stijging met ca. $ 1,4 miljard dus.

Universal blijft de absolute marktleider met $ 3,7 miljard omzet uit streaming (+ $ 653 miljoen ten opzichte van 2018). Sony en Warner volgen op respectabele afstand met respetievelijk $ 2,4 (+ $ 389 miljoen) en $ 2,2 miljard (+ $ 385 miljoen).

Later dit voorjaar brengt de IFPI, de wereldwijde vertegenwoordiger van de platenindustrie, een globaal rapport uit met de cijfers van de volledige markt (dus incl. de indie labels). Maar deze cijfers laten sowieso al zien dat de trend van stijgende wereldwijde omzet (die in 2014 werd ingezet) doorgetrokken werd in 2019. 

Bij deze resultaten moet een belangrijke kanttekening gemaakt worden: de major labels mogen dan wel ca. $ 1,4 miljard meer omzet gehaald hebben uit streaming dan in 2018, maar het jaar daarvoor was die groei nog een dikke $ 1,6 miljard. Alweer een aanwijzing dat er nog steeds groei zit in streaming, maar dat die groei stilaan aan het afzwakken is, vooral in ‘volwassen’ markten als de Verenigde Staten, het VK etc. 

In België zijn er geen cijfers beschikbaar over de omzet van specifieke platenfirma’s. De jongste cijfers over de Belgische markt van opgenomen muziek gaan over de eerste jaarhelft van 2019. Toen bedroeg de totale omzet uit streaming € 18 miljoen, goed voor 62% van de totale omzet. Ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2018 steeg de omzet uit streaming met ca. 35%.


Blijf je graag op de hoogte van sectorspecifiek nieuws en trends in de muziekindustrie? Schrijf je in voor onze sectormailing en we sturen geregeld updates jouw richting uit.

VI.BE zkt stagiairs 2022

Reclame