VI.BE

Downtown neemt FUGA over

Downtown stond jarenlang bekend als belangrijke onafhankelijke publisher. Met de recente overnames van CD Baby en FUGA wordt Downtown nu ook steeds actiever op de markt van de opgenomen muziek.

27.01.20

Nieuws

Downtown hield zich tot voor kort voornamelijk bezig met het exploiteren van de auteursrechten van songwriters als A-Trak, Apparat, Benny Blanco, Cold War Kids, John Lennon, One Direction en vele anderen. Ook Belgen Yves Paquet en Milo Meskens prijken op het goedgevulde publishing roster van Downtown. 

Sinds kort verlaat Downtown de pure publishingpiste en investeren ze ook in opgenomen muziek. Vorig jaar nam het bedrijf nog AVL Digital Group over voor $ 200 miljoen. De meest klinkende naam in de portefeuille van AVL: CD Baby, de grootste online distributeur voor onafhankelijke artiesten en independente labels. Nu komt daar ook FUGA bij, het Amsterdamse bedrijf van CEO Pieter van Rijn.

FUGA werd in 2006 opgericht en groeide uit tot een belangrijke technologische partner van heel wat labels, distributeurs en andere dienstverleners in de muziekindustrie. FUGA is het bekendst als digitale distributeur, maar het bedrijf levert ook marketingdiensten, software voor het beheren van royaltystromen en erg performante analysetools. Sinds 2018 is FUGA een van de 4 bedrijven wereldwijd die de status van Preferred Plus (Apple Music) en Preferred Platinum (Spotify) partner hebben gekregen. De Nederlandse firma behandelt ongeveer 5 miljoen opnames per maand, voor meer dan 500 klanten in 50 landen.

Dankzij de overname van FUGA profileert Downtown zich nu nog meer als een echte label & artist services company. Hoeveel geld er met de overname gemoeid is, werd niet bekend gemaakt. FUGA blijft als aparte werken onder de Downtown-vlag.

Lees ook het artikel op Music Business Worldwide

Promo adverteren

Reclame