VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

6 cruciale inzichten die we kregen tijdens Music Is The Answer

6 cruciale inzichten die we kregen tijdens Music Is The Answer

Samen met Cera en VVSG lanceerde VI.BE de online liveshow Music Is The Answer. Het werd een wervelend uur boordevol inspiratie voor lokale beleidsmakers, waarin onze sprekers en muzikanten van dienst hun inzichten over het belang van een sterk lokaal muziekbeleid deelden. We lijstten de belangrijkste voor jullie op!

19.11.20

Nieuws

Heb je de online liveshow gemist? We goten de fragmenten hier in een YouTube-playlist!

1 — Muziek wordt altijd ergens gemaakt, en die plek is niet meteen exotisch. Het is gewoon jouw gemeente.

In een passionele keynote nam Stijn Meuris ons mee op een nostalgische trip, waarin hij een anekdote vertelt over zijn eerste optreden van De Brassers tijdens Humo’s Rock Rally in de AB. De dag die zijn leven veranderde. 2 jaar later staat hij zelf met z’n band in de finale, de rest is geschiedenis. Met enkel een onveilige hooizolder als repetitiekot groeit hij uit tot de muzikant die hij vandaag is.

Er is sindsdien veel veranderd: er is meer ondersteuning, meer professionele opleidingen, meer verschillende platformen,... Maar één ding is nog hetzelfde: op lokaal niveau wordt Belgische muziek nog altijd niet ten volle ondersteund. Besturen zien muziek maken nog te vaak als enkel een fijne hobby. Dat moet veranderen: jong talent moet belangeloos ondersteund worden, zelfs al groeit niet iedereen uit tot professioneel muzikant. Niet elke jonge voetballer wordt de volgende Ronaldo. Het komt erop neer dat men een goede voedingsbodem moet creëren voor die muzikanten. Want België is als klein landje enorm straf in het maken van muziek. Herbekijk de keynote hier.

2 — Muziek is een gespreksstarter, daarna is het belangrijk om het gesprek vast te houden door structureel ondersteuning.

In het panelgesprek met Gert Philippeth (stafmedewerker dienst cultuur Genk), Charlotte Van Cleemput (Formaat vzw), Elke Verhaeghe (De Federatie), Desmond Badu (JES Antwerpen) en Korneel Boon (VI.BE, auteur inspiratiegids Music Is The Answer) zijn ze het unaniem eens: muziek bouwt bruggen in je stad of gemeente. 

Gert vergelijkt de samenleving met een archipel: allemaal verschillende eilanden die elk op zichzelf gericht zijn. “Het is cruciaal om als bestuur bootjes op dat water te zetten en op zoek te gaan naar wat mensen delen. Muziek geeft bij uitstek de mogelijkheid om een vloot te bouwen zodat de verschillende eilandbewoners elkaar kunnen ontdekken. Muziek wordt op elk eiland gebruikt, en is als universele taal het ideale middel om te verbinden.”

3 — Vanuit een rol als facilitator kunnen gemeenten en steden jongeren vleugels geven. 

Uit recent onderzoek naar amateurkunsten blijkt dat jongeren steeds vroeger een discipline beginnen, wordt aangehaald in het panelgesprek. En dat moeten we omarmen, want muziek wakkert bij jongeren niet alleen zelfontplooiing, maar evengoed ondernemingszin aan: iemand die start in het jeugdhuis, groeit door naar bijvoorbeeld het CC of een concertzaal, of denk aan jongeren die door muziek beseffen dat ze ondernemer, sociaal werker, organisator of iets anders willen worden. Iets wat Desmond zelf mocht ervaren. Muziek creëert doorgroeimogelijkheden voor jongeren. Door op een podium te staan krijgen ze zelfvertrouwen, waardoor ze als volwassene sterker in hun schoenen staan. Investeren in een lokaal muziekbeleid heeft een goede return on investment.

4 — Met muziek hou je lokaal de vinger aan de pols

Wie inzet op muziek, houdt zich als gemeente of stad relevant. Ook dat komt vaak aan bod in het panel. Muziek overkoepelt tal van spelers en sectoren: van muzikanten en organisatoren tot technici en cateraars. Maar ook van cultuur tot erfgoed. Door in te zetten op muziek verbind je diverse actoren, sectoren en diensten en versterk je het cultureel, sociaal, economisch, … weefsel.

Door de brede dialoog aan te gaan weet je ook wie en wat er speelt in je gemeente. Je bouwt zo aan de identiteit en relevantie van je stad of gemeente. Je beweegt mee met de lokale samenleving.

5 — Laat je inspireren door anderen

“Je kan veel leren door gewoon eens rond te kijken. De samenleving gebeurt niet achter bureau, maar op straat en op het plein. Ga eens kijken, je zal zien dat er veel opportuniteiten zijn,” stelt Gert. Organisatoren, muzikanten en ondernemers zijn vragende partij om in gesprek te gaan met elkaar, maar ze hebben een duwtje in de rug nodig. Een gemeentebestuur moet daarin als matchmaker functioneren

Van Oostende tot Bilzen: in heel wat steden en gemeenten omarmen ze de kracht van muziek, en elk doet het op z’n eigen manier. Laat je inspireren door hun projecten, herbekijk het hier!

6 — Muziek betekent meer dan je op het eerste zicht denkt.

Wanneer host Elisabeth Severino Fernandes de vraag ‘Wat betekent muziek voor jou?’ op het publiek losliet, ontplofte de chatbox. “Muziek is genieten, emotie, leven, dansen dansen, rust, geluk, sfeer, mijn eerste en laatste liefde, een reddingsmiddel in deze periode, zuurstof, vrijheid, herinneringen, memories, …” luidde het bij de kijkers. Rian Snoeks concludeert dat mooi in zijn eindtrack, die hij aan de hand van de inzichten uit de show, volledig à la minute schreef. Herbeluister het hier.

Nu is het aan jou!

Onze gloednieuwe hands-on inspiratiegids Music Is The Answer vormt een goede leidraad voor wie zelf aan de slag wil gaan in zijn stad of gemeente. Dat beaamt ook Mart Willekens, docent en postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep sociologie van de Universiteit Gent, die hem als eerste las. Bekijk zijn relaas hier, of bestel meteen jouw exemplaar

Koop hier jouw exemplaar van de inspiratiegids ‘Music Is The Answer’

Meer info via shop.vi.be

Amplo maart '24

Reclame