VI.BE

  • 2 apr

  • Vooruit

Geannuleerd – Infosessie subsidies decreet Bovenlokale Cultuurwerking

Wil je als kunstenaar of cultuurprofessional een bovenlokaal project opzetten? OP/TIL, Kunstenpunt, VI.BE en oKo informeren je over de mogelijkheden binnen het nieuwe decreet Bovenlokale Cultuurwerking.
Evenementen

Corona gooit roet in het eten. Deze sessie is afgelast.

Waar vind je dan wel info over het decreet Bovenlokale Cultuurwerking? 

OP/TIL, het steunpunt voor bovenlokale cultuurwerking, zoekt naar oplossingen om jou toch verder te helpen. 
Op hun website vind je:

Volg ook de Facebook-pagina van OP/TIL. Daar posten ze tips van hun consulenten, én van ervaringsdeskundigen uit het werkveld.

Toch nog een vraag? Mail naar één van de consulenten. Vermeld ook zeker je telefoonnummer. Dan kunnen zij makkelijk contact met je opnemen. 

Of we de infosessies en workshops op een later moment plannen? Of we nog andere oplossingen bedenken? Dat is mogelijk. We houden je op de hoogte, via website, Facebook en nieuwsbrief.

---

Het decreet bovenlokale cultuurwerking is sinds 1 januari 2019 van kracht. Dit decreet vervangt (deels) de ondersteuning die vroeger gegeven werd door de provincies.

Het nieuwe decreet wil ‘een kwalitatieve, duurzame, diverse en geïntegreerde bovenlokale cultuurwerking uitbouwen, stimuleren en optimaliseren’; het wil ook cultuurparticipatie bevorderen en versterken.

Centraal in het nieuwe decreet staat ‘verbinding’ zowel tussen culturele sectoren en disciplines: kunsten, cultureel erfgoed, circuskunsten, sociaal-cultureel werk en amateurkunsten, als tussen het lokale en het Vlaamse niveau.

Naast verbinding stimuleert het decreet samenwerking met andere beleidsdomeinen. Voor de hand liggend zijn onderwijs en welzijn, maar ook samenwerking met toerisme, ruimtelijke ordening, economie, onroerend erfgoed en sport wordt aangemoedigd.

Reveil, een project dat begraafplaatsen laat opleven in een ingetogen gloed van muziek en verhalen, is een van de 1e goedgekeurde bovenlokale cultuurprojecten.

Reveil, een project dat begraafplaatsen laat opleven in een ingetogen gloed van muziek en verhalen, is een van de 1e goedgekeurde bovenlokale cultuurprojecten.

Binnen het decreet bovenlokale cultuurwerking is er een subsidieregeling voor projecten. Precies daarover gaat deze infosessie, want de volgende deadline voor het indienen van een subsidie-aanvraag is vrijdag 15 mei 2020.

Programma

  • 13u - 13u30: Onthaal aan de Balzaal van Vooruit
  • 13u30 - 14u30: Een inkijk in de eerste bovenlokale cultuurprojecten. OP/TIL, het steunpunt voor bovenlokale cultuur, geeft een inkijk in de 1e goedgekeurde bovenlokale cultuurprojecten. Hoe vullen deze projecten de begrippen ‘bovenlokaal’ en ‘transversaal’ in? Welke soort (kunst)projecten krijgt subsidies? Leonie Lanssens van OP/TIL zet voorwaarden en criteria voor een financiering binnen het decreet Bovenlokale Cultuurwerking op een rij, en vertelt je hoe de commissie jouw dossier beoordeelt. Daarna is er tijd voor vragen.
  • 14u30 - 15u: Koffiepauze
  • 15u - 16u15: Aan de slag: keuze uit 2 workshops 
    • Workshop 1: Breng bovenlokale partners in beeld. Vanuit jouw werking maak je een tekening van mogelijke partners. Op basis hiervan zoek je naar wie jij kan helpen , met jouw expertise, en omgekeerd. Denk breed en outside the box. Denk ook buiten de kunst- en cultuursector en over de gemeentegrenzen heen: Vlaanderen en Brussel zijn jouw speelveld. Let op: deze workshop is geen directe voorbereiding voor het opmaken van een projectdossier. Het is een oefening in het verruimen van je blik.
    • Workshop 2: Geef jouw bovenlokaal cultuurproject vorm. Geef jouw projectdossier stap voor stap vorm, met verschillende oefeningen. Versterk of verruim je project, zorg dat het voldoet aan de voorwaarden en criteria van het decreet. We helpen je ook met een goede invulling van het begrip ‘bovenlokaal’. Tip: Heb je al partners voor je project? Breng ze mee.

Inschrijven

Deelnemen is gratis, inschrijven is verplicht. Je kan inschrijven voor de infosessie, of één van de workshops, of voor beiden. Schrijf je in voor vrijdag 27 maart via deze link.

Datum

2 april 2020 van 13:00 tot 16:30

Adres
Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent, België