VI.BE

Waarom lid worden bij SIMIM?

Net zoals uitvoerende kunstenaars hebben ook producenten recht op een vergoeding als er iets gebeurt met opnames die zij gefinancierd hebben. SIMIM is de beheersvennootschap die de rechten van de producenten beheert en kan daarvoor vergoedingen innen en verdelen.
 

06.12.19

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Dat wil zeggen dat ‘gewone’ auteurs, componisten en muzikanten in principe niet met SIMIM te maken zullen hebben. Check daarom zeker eerst eens of het wel zin heeft je SIMIM een mandaat te geven of je aan te sluiten:

  • Heb je een demo opgenomen voor promotie-doeleinden? Als het niet de bedoeling is om die via officiële kanalen (radio, Spotify …) te (laten) exploiteren, dan hoef je niet meteen aangesloten te zijn bij SIMIM.
  • Heb je een plaat opgenomen in eigen beheer? Dan ben je zelf producent van die plaat en kan SIMIM een aantal van jouw rechten beheren.
  • Heb je een plaat uitgebracht onder een platencontract? Dan kan je zelf niet altijd naar SIMIM stappen, aangezien je platenfirma in sommige gevallen de producent is. Heb je een licentiecontract afgesloten, dan ben je normaal gezien wel zelf producent van je plaat (al zal je daar soms moeten over onderhandelen met het label).
  • Wil je je demo of plaat laten masteren voor verkoop? Dan moet je bij SIMIM je startcode als producent aanvragen om dan per track een ISRC te kunnen maken. Hiermee ben je echter nog geen lid! De ISRC kan je vergelijken met het rijksregisternummer op je identiteitskaart: het is de unieke identificatie van een opname. De ISRC kan gebruikt worden bij de identificatie van jouw titels en zal vaak ook gevraagd worden als je je repertoire online wil aanbieden, bv. op iTunes. 
  • Run je zelf een label en betaal je de opnames voor andere artiesten? Dan wordt jij in principe producent en kan je dus aanspraak maken op de vergoedingen die door SIMIM worden geïnd. In een contract moet duidelijk worden afgesproken wie deze gelden kan innen, zeker indien er sprake is van co-financiering.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.