VI.BE

Waarom lid worden bij PlayRight?

De naburige rechten die je krijgt bij de uitvoering of interpretatie van een werk ontstaan automatisch, een lidmaatschap van een beheersvennootschap is hiervoor dus niet vereist. Wil je aanspraak maken op de vergoedingen die uit naburige rechten voortkomen, dan kan je beroep doen op een beheersvennootschap zoals PlayRight.
 

06.12.19

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

PlayRight gaat rechten innen voor alle vormen van gebruik waartegen je je als uitvoerende kunstenaar niet kunt verzetten (de zgn. ‘dwanglicenties’), namelijk het draaien van je opnames op radio & tv, in horecazaken, op fuiven, … Ook als je geen lid bent, zal PlayRight voor jouw deze zgn. vergoedingsrechten innen; alleen gaan ze jou dat geld niet kunnen uitbetalen. Je kan als rechthebbende ook geen afstand doen van deze vergoeding of beslissen dat voor jouw muziekopnames geen billijke vergoeding verschuldigd is. 

Voor sommige vormen van gebruik van je prestaties zal PlayRight niet kunnen innen en verdelen. Een platenmaatschappij toestemming geven om je prestatie te reproduceren of online te exploiteren, zal je zelf moeten regelen in je overeenkomst (platencontract) met die maatschappij.  Aangezien dit gebruik van je opnames, bijvoorbeeld op YouTube, blogs, streamingsites, etc. niet behoort tot de dwanglicenties, zal PlayRight hiervoor dus geen vergoedingen innen. Deze vormen van vergoedingen voor jouw naburige rechten worden uitbetaald door de platenfirma, volgens de percentages die in je contract afgesproken zijn.

Enkel natuurlijke personen die effectief een artistieke inbreng hebben in een opname kunnen lid zijn (je kan je dus niet met je vennootschap of vzw aansluiten).  “Aanvullende kunstenaars” zoals artistieke producers of geluidstechnici kunnen geen aanspraak maken op naburige rechten en kunnen dus ook niet aansluiten bij PlayRight. Als je als producer een aanzienlijke inbreng hebt in het creatieve aspect van een opname zou je eventueel wel kunnen overeenkomen met de auteurs/componisten om als co-auteur te worden aangegeven. Hiervoor zal je je dan wel moeten aansluiten bij Sabam en niet bij PlayRight.

De vergoedingen voor naburige rechten worden enkel geïnd als er exploitatie van een uitvoering plaatsvindt. En dit kan enkel als de uitvoering is vastgelegd. Er moet dus een opname zijn van je prestaties, het maakt niet uit in welk formaat of op welke drager (audio, video, digitaal, analoog, goede of slechte kwaliteit, etc.). Verder moet er ook iets gebeuren met die opnames, bijvoorbeeld digitaal of fysiek releasen, uitbrengen van een videoclip, … 

Als je enkel live speelt zal je dus geen aanspraak maken op uitbetaling, tenzij de live-show wordt opgenomen en ter plekke of achteraf wordt uitgezonden voor een publiek. Zonder een vastgelegde prestatie én een exploitatie heeft een lidmaatschap bij PlayRight ook geen zin. 

Een vraag over jouw situatie? We geven je ook in coronatijden persoonlijk advies via chat / mail / videochat.

VI.BE werkt voorlopig nog van thuis uit. Maak een videochat-afspraak met een van onze adviseurs.