VI.BE

Hoe lid worden bij SIMIM?

Er zijn verschillende manieren om lid te worden van SIMIM en er zijn niet noodzakelijk kosten aan verbonden.

06.12.19

Advies
© nina vandeweghe

© nina vandeweghe

Als je je tracks wil laten masteren, vraag je best eerst bij SIMIM een ISRC-code aan om je officieel te laten registreren als producent van opnames. Maar daardoor ben je dus nog geen lid van de beheersvennootschap. 

Om je aan te sluiten bij SIMIM zijn er twee mogelijkheden:

  1. Je sluit je aan als mandaatgever: je geeft aan SIMIM het mandaat om de collectief beheerde rechten voor jouw rekening te innen. Zo’n aansluiting als mandaatgever is volledig gratis en daar zijn voor de rest ook geen voorwaarden aan verbonden.
  2. Je sluit je aan als vennoot: in dat geval dien je eenmalig een aandeel van €1.250 te kopen. Om toegelaten te worden als vennoot moet je voornaamste activiteit (als natuurlijk persoon of bedrijf) de productie van fonogrammen zijn. In de afgelopen 5 jaar moet je minstens 50 muziekopnames te hebben geproduceerd (of er rechthebbende van te zijn). Een aanvraag om vennoot te worden moet ook worden goedgekeurd door het bestuursorgaan van SIMIM. 

Het enige verschil tussen een vennoot en een mandaatgever is dat een vennoot stemrecht heeft op de jaarlijkse algemene vergadering en kandidaat kan zijn bij de tweejaarlijkse verkiezingen van de raad van bestuur. Voor de rest hebben vennoten en mandaatgevers precies dezelfde rechten en plichten. 

Met vragen over het lidmaatschap kan je terecht bij simim@simim.be. Ook om je aan te sluiten moet je op dit adres zijn. Stuur een mail met als onderwerp ‘aanvraag lidmaatschap’ en de naam en contactgegevens van jezelf of je eigen label waarmee je opnames wil uitbrengen. Vergeet zeker je btw- en ondernemingsnummer niet, tenminste als je er een hebt. Indien niet, vermeld je gewoon dat je een natuurlijk persoon bent.

Als je ook de naburige rechten bezit van videoclips, vermeld dit er dan uitdrukkelijk bij. Op die manier kan je ook lid worden van IMAGIA die de rechten van producenten van videoclips beheert.

Een vraag over jouw situatie? We geven je persoonlijk advies via mail of telefoon.

Wil je een uitgebreide babbel? Stuur een mailtje en we plannen een adviesgesprek via videocall of bij ons op kantoor.