VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

  • 23 mei

  • GC De Kriekelaar, Gallaitstraat 86, 1030 Schaarbeek

Registreer je voor Netwerk Muziekgemeenten — 23 mei 2024

De zesde bijeenkomst van het Netwerk Muziekgemeenten op donderdag 23 mei komt eraan. Wij kijken er enorm naar uit om jullie in Schaarbeek te verwelkomen.
  • 09u30 — Onthaal met koffie en thee
  • 10u00 — Inspiratoren: korte presentatie van drie best practices.
  • 11u00 — Inspiratietafels: je hebt de keuze tussen drie tafels, waaraan we samen met experten dieper ingaan op evenveel thema’s.
  • 12u00 — Lunch & locatiebezoek
  • 13u30 — Inspiratietafels: je hebt de keuze tussen drie tafels, waaraan we samen met experten dieper ingaan op evenveel thema’s. 
  • 14u40 — Focusgroepen: uitwisseling staat hier centraal. We leren meer over elkaars processen, uitdagingen en verwezenlijkingen.
  • 15u50 — Drankje en nakaarten 

Registreren en je programma samenstellen doe je hier

_ _ _

Inspiratietafels voormiddag

  1. Acht inzichten om draagvlak te creëren voor je muziekwerking bij je lokaal bestuur
  2. Inspirerende praktijken: Cultuurhuizen als belangrijke motor in een lokaal muzieklandschap
  3. Hoe betrek je zelforganisaties van mensen met migratieachtergrond in het lokale muziekbeleid?

Acht inzichten om draagvlak te creëren voor je muziekwerking bij je lokaal bestuur

Jouw muziekbeleid op de agenda zetten. Hoe doe je dat? Iedere (lokale) context vraagt om een specifieke aanpak. Een toverformule bestaat niet, maar je krijgt wel enkele inzichten en principes aangeboden de je houvast bieden bij het bouwen of onderhouden van een draagvlak voor jouw muziekwerking. We leiden ook toe naar enkele tools. Interessant, zo met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur, niet?

An-Sofie Gysemans (OP/TIL)

Inspirerende praktijken: Cultuurhuizen als belangrijke motor in een lokaal muzieklandschap

Wanneer wij dromen van een bloeiend lokaal muzieklandschap, spelen cultuurhuizen hierin een essentiële rol. Aandacht hebben voor lokale artiesten in het eigen programma is al schitterend, maar daarnaast zijn er nog tal van andere manieren waarmee een cultuurhuis een positieve impact kan uitoefenen op de lokale muziekscene. Samen met twee vooraanstaande huizen duiken we in verschillende inspirerende acties en onderzoeken we welke rol een cultuurhuis kan opnemen in een lokaal muzieklandschap.

Tom Michielsen (CC MUZE), Pieter Taccoen (GC De Wildeman)

Hoe betrek je zelforganisaties van mensen met migratieachtergrond in het lokale muziekbeleid?

Samenwerken met het middenveld of verenigingen die aangesloten zijn bij multiculturele federaties lijkt niet altijd vanzelfsprekend, nochtans ligt daar veel expertise en netwerk om als gemeentebestuur op een inclusieve manier het muziekbeleid, of breder, het vrijetijdsbeleid vorm te geven. Tijdens deze sessie gaan we samen met Lies Moors (Internationaal Comité) beide werelden met elkaar laten kennismaken en inzoomen op de quick-wins voor een sterkere lokaal muziekbeleid.

Lies Moors (Internationaal Comité vzw)

Inspiratietafels namiddag

  1. Workshop: een effectief gesprek met lokale politici (ism OP/TIL)
  2. Participatief programmeren, voor en door jongeren
  3. Bottom-up beleid: hoe betrek je artiesten en stakeholders in het proces?

Workshop: een effectief gesprek met lokale politici (ism OP/TIL)

Je weet welk verhaal je wilt vertellen. Inhoudelijk ben je er klaar voor. Je beslist om in gesprek en interactie te gaan met lokale politici. Maar waar, wanneer en hoe doe je dat best? Hoe blijft het boeiend? En hoe laat je de ander luisteren? Tijs Vastesaeger geeft inzichten en oefeningen om deze vragen te beantwoorden. Verwacht je aan verrassende theorieën uit de psychologie en praktische tips om het gesprek voor te bereiden.

Tijs Vastesaeger (Doenker)

Participatief programmeren, voor en door jongeren

Tal van cultuurhuizen en concertzalen experimenteren met participatief programmeren. Sommigen hopen zo een publiek te betrekken dat ze doorgaans moeilijker naar hun zaal krijgen, of ze doen het omdat ze een missing link voelen tussen hun aanbod en het publiek, of omdat ze aanvoelen dat er vandaag zóveel culturele referentiekaders en praktijken zijn dat die onmogelijk te vangen zijn door één programmator. Vanzelfsprekend vormen jongeren hierin een belangrijke doelgroep, want het is niet altijd evident om hen in de zalen te krijgen of om de snel wisselende trends te volgen. Samen met de mensen achter Club c o r s o (Berchem) en Club1030 (Schaarbeek) leren we hoe je van start kan gaan, welke vorm van ondersteuning jongeren vereisen, krijgen we enkele inspirerende tips en gaan we na hoe je het succes van deze trajecten kan meten.

Khaoula Chichi (Club c o r s o), Jeff Nuyttens (Club1030)

Bottom-up beleid: hoe betrek je artiesten en stakeholders in het proces?

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht klimmen velen van ons in de pen voor een memorandum, meerjarenplan of een muziekbeleidsplan. De Popraden geven lokale artiesten een eerste kans om hun stem te laten horen, maar ook nadien is het in de uitbouw van een duurzaam en breedgedragen plan belangrijk om zowel artiest als de bredere muziekscene nauw te betrekken. In Schaarbeek kreeg de Popraad een vervolg onder de naam MUZIK1030 Network, en in Sint-Niklaas werden tal van keyplayers samengebracht rond verschillende schrijftafels. Hoe gingen beide processen in hun werk? Wat ging er goed, wat kan er beter, en hoe kan jij in je eigen stad of gemeente de muziekscene betrekken bij het vormgeven van de plannen?

Veerle Slootmans (Schaarbeek), Tim De Brabander (Sint-Niklaas)

- - -

Registreren en je programma samenstellen doe je hier

Met de steun van VVSG

Datum

23 mei 2024 van 11:30 tot 18:00

Adres
Gallaitstraat 86, 1030 Schaarbeek, België