VI.BE

Steunpunt voor artiest
en muzieksector

Live2020 maakte laatste schijf vrij voor psychologische ondersteuning én loopbaanbegeleiding

Live2020 maakte laatste schijf vrij voor psychologische ondersteuning én loopbaanbegeleiding

Het Belgische solidariteitsfonds voor livemuziek steunt nu ook loopbaanbegeleiding, naast al eerder geboden psychologische hulp. Daarmee wordt meteen ook de laatste €15.000 binnen het fonds ingezet. 

12.04.24

Nieuws

Mentale gezondheid is al langer een actueel thema binnen de muzieksector. Een onzeker statuut en onregelmatige inkomsten zorgen voor stress en doen mensen die actief zijn in de muzieksector twijfelen of het artistieke en financiële wel te rijmen vallen. Het tourleven is vaak slopend. De druk van sociale media en de mogelijkheid om altijd in contact te staan met de fans is voor veel muzikanten zowel een vloek als een zegen. Ook voor de entourage van artiesten blinkt de muzieksector niet altijd uit op het vlak van welzijn. De 24/7 competitieve bedrijfscultuur is er vaak één van constant beschikbaar zijn en de lijn tussen privé en zakelijk is diffuus.

Om die reden trok Live2020 in het verleden al geld uit voor wie behoefte heeft aan psychologische hulp. Die hulp is al beschikbaar voor zij die onder PC 304 vallen dankzij de WeSupport campagne van het Sociaal Fonds Podiumkunsten. Maar dankzij LIVE2020 kunnen ook anderen (zelfstandigen, zij die met een SBK werken, werken onder PC 329.01, …) de eigen inbreng voor 8 sessies bij een psycholoog of psychotherapeut laten terugbetalen op voorwaarde dat ze de afgelopen drie jaar minstens een jaar in de Belgische muzieksector gewerkt hebben.

Daar komt nu ook financiële ondersteuning bij voor loopbaanbegeleiding. Wie met twijfels zit over het werk of de balans van de huidige loopbaan wil opmaken, kan ook terecht bij Inter.Mezzo, loopbaanbegeleiding in de podiumkunsten- en muzieksector.  Wie geen beroep kan doen op de reguliere loopbaancheques of het al voorziene sectorbudget, en de afgelopen drie jaar minstens een jaar in de Belgische muzieksector gewerkt heeft, kan nu dankzij Live2020 ook voordelig loopbaanbegeleiding volgen bij een aantal coaches van het Sociaal Fonds Podiumkunsten.

Opgelet: het aanbod voor beide acties geldt zolang het resterende budget van €15.000 dit toelaat.

Op woensdag 29 mei om 19u organiseert Sociaal Fonds Podiumkunsten een (online) infosessie over wat loopbaanbegeleiding precies is. Inschrijven kan via deze link. 

Live2020 biedt sinds 2020 steun aan sectorgenoten – individuen en organisaties – die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Het fonds keerde meer dan €1.100.000 uit, verdeeld over zeven rondes. Getroffen individuen, projecten, bands, relance-initiatieven en tourende artiesten en crew kregen de steun die ze verdienden.

Meer info via live2020.be en podiumkunsten.be